Un accident pe zi din cauza alcoolului

Un accident pe zi din cauza alcoolului

La fel ca în anii trecuţi, România îşi păstrează poziţia de lider în Uniunea Europeană la numărul deceselor provenite din accidente rutiere. După viteza excesivă, cea mai frecventă cauză a accidentelor o reprezintă băutura şi drogurile. 338 de oameni şi-au pierdut viaţa în ultimii patru ani, din cauza şoferilor aflaţi sub influenţa alcoolului şi a substanţelor interzise.

Între 2019 şi 2022 au avut loc aproape 1500 de accidente grave produse de cei care s-au urcat la volan după ce au băut ori au consumat droguri. Pentru 338 de oameni nu s-a mai putut face nimic, în timp ce aproape 1.400 au ajuns la spital, grav răniţi. Pentru a diminua amploarea fenomenului, Agenţia Naţională Antidrog, împreună cu Poliţia, a demarat o amplă campanie de conştientizare printre tineri. Aceştia sunt puşi să facă slalom printre jaloane.
Dacă după prima tură jaloanele au rămas întregi, după a doua, rezultatul este complet diferit. 
Un alt test concludent îl reprezintă viteza de reacţie. Dacă în stare normală am reuşit să reacţionez în 1,4 secunde, cu ochelarii care simulează o alcoolemie de 1 la mie, timpul de reacţie a fost de 3 ori mai mare. Comisarii antidrog le reamintesc celor care au nevoie de ajutor că pot apela cu încredere la specialişti.
În medie, în fiecare lună, poliţiştii rutieri din întreaga ţară prind 2.000 de şoferi băuţi la volan şi 200 sub influenţa substanţelor interzise.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt