România își cheamă acasă ambasadorul de la Viena - Prima News

România își cheamă acasă ambasadorul de la Viena

Ministerul Afacerilor Externe sancționează Austria. La nivel diplomatic. Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a fost chemat la București pentru consultări. Este o formă de protest fără precedent în relațiile bilaterale după ce Austria a votat decisiv împotriva accederii țării noastre în spațiul Schengen.

Într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului austriac, Ioan Holander, cel mai longeviv director al operei vieneze, s-a declarat rușinat de decizia Executivului din țara sa adoptivă. Analiștii politici comentează și ei pe larg veto-ul austriac. Eșecul României este un câștig al Rusiei, susțin aceștia.

Chemarea în țară a ambasadorului român la Viena vine la nici 24 de ore după votul austriac la Consilul JAI. „Decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu coduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Vetoul Austriei este inexplicabil susțin la unison oameni politici și analiști. De atlfel, România a îndeplinit toate obiectivele în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. În plus, țara noastră se numără printre țările tranzitate de migranții care au drept țintă Austria.

Nici măcar președintele austriac nu susține votul dat de guvernul țării sale. În căutare de scuze este și ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, cel care a votat împotriva României la reuniunea JAI.

După eșecul de acum, România ar mai putea avea o șansă în primăvară. Din Schengen fac parte 26 de țări, 22 din Uniunea Europeană și 4 din afara Uniunii. Zilnic, 3 milioane și jumătate de persoane traversează frontiera internă a acestui spațiu.

Total
0
Shares
Total
0
Share