Viktor Orbán: Trebuie să înlocuim ordinea mondială liberal-progresistă cu una suveranistă

Viktor Orbán: Trebuie să înlocuim ordinea mondială liberal-progresistă cu una suveranistă

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale, ordinii mondiale bazate pe hegemonia liberal-progresistă, care a produs lideri incompetenţi care fac greşeli după greşeli, pentru a fi înlocuită cu o ordine mondială suveranistă, relatează MTI, citat de News.ro.

Luând cuvântul la forumul organizat de Centrul pentru Drepturi Fundamentale, premierul a apreciat că ordinea mondială bazată pe hegemonia liberal-progresistă a eşuat, deoarece a adus în lume războaie, haos şi nelinişte, o economie în colaps şi anarhie. Adepţii săi au proclamat că rolul lor nu este reprezentarea oamenilor, ci punerea în aplicare a propriilor idei, a spus el, adăugând:”Ei au împărţit lumea în democraţii şi autocraţii şi au susţinut că rolul lor este să ducă o cruciadă împotriva autocraţiilor”.

Această ordine mondială, a continuat el, a produs lideri incompetenţi care fac greşeli după greşeli şi, în cele din urmă, se îndreaptă spre propria lor pieire.

Pe liderii liberali i-a caracterizat astfel: ”Ei cred că este nevoie de un control ideologic pe care toată lumea trebuie să îl accepte şi atunci va fi pace în lume. „Când îi ascult, mă gândesc că aceşti lideri nepricepuţi ştiu mai puţin despre pacea mondială decât lumea de la un concurs de frumuseţe”, a spus Orban.

Premierul unagr a declarat: ”A sosit ocazia unică de a înlocui spiritul mondial liberal-progresist în declin cu un alt spirit mondial, o ordine mondială suveranistă. În această ordine mondială nu există o ideologie globală la care toată lumea trebuie să se alinieze, deoarece mişcarea statelor este determinată de interesul naţional, fiecare naţiune suverană acţionează conform propriului interes naţional”.

Într-o ordine mondială suveranistă, adevăratul suveran este poporul – a continuat el – şi nu ONG-urile, corporaţiile, centrele mass-media sau „experţii dubioşi şi academicienii fluşturatici” ne vor spune ce este corect, ci reprezentanţii şi politicienii aleşi de popor.

”Spiritul lumii suveraniste înlocuieşte societatea deschisă a lui Soros cu o societate protejată, în care statul îşi protejează cetăţenii, în care nu se organizează migraţia, ci mai degrabă se apără frontierele, în care întemeierea unei familii înseamnă o valoare, iar familia este ocrotită ca o instituţie importantă a naţiunii”, consideră Orban, adăugând: ”În lumea suveranistă economia mondială este organizată conform avantajelor reciproce, fără ideologii”.

Reamintind alegerile care se apropie, el a subliniat că adepţii orânduirii vechi sunt încă la Bruxelles şi la Washington. „Anul acesta noi ne asumăm sarcina de a-i alunga de acolo. Să vină era suveraniştilor, să ne întoarcem la calea paşnică şi sigură care a ridicat Occidentul! Make America Great Again, Make Europe Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni!” a mai declarat şeful Executivului de la Budapesta.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt