Statul român, prin ANAF şi Ministerul Finanţelor, a demarat executarea silită a Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), pentru a-şi recupera costurile de 10 milioane de dolari ale procedurii de arbitraj derulate timp de 9 ani la Washington, în urma căreia au fost respinse pretenţiile Gabriel Resources la despăgubiri de miliarde de dolari din partea României pentru pretinsa blocare abuzivă a proiectului, informează Profit.ro.
Cei de la Gabriel Resources au contestat executarea în instanţă.
Anterior, Fiscul pusese sechestru pe participaţia de peste 80% din capital deţinută de Gabriel Resources la RMGC, demers de asemenea contestat de către companie.
Pe 8 martie 2024, României i s-a dat câştig de cauză în arbitrajul de 9 ani cu Gabriel Resources, în care statului român i se ceruseră despăgubiri de miliarde de dolari.
În cea mai recentă comunicare publică, compania spunea că e în continuare în proces de evaluare a posibilităţii de a solicita anularea deciziei ICSID de respingere a pretenţiilor sale faţă de România, singura cale de atac posibilă în procedura de arbitraj. Regulile ICSID prevăd că o astfel de acţiune trebuie introdusă în termen de 4 luni de la data deciziei, astfel că Gabriel Resources mai are timp să se gândească până pe 8 iulie.
Gabriel Resources a reiterat că mai are circa 1,5 milioane de dolari în conturi, care ar urma să-i ajungă până la sfârşitul lunii viitoare, şi a precizat că poartă discuţii cu actualii săi investitori, precum şi cu ″alte părţi interesate″, pentru a obţine fonduri suplimentare, necesare inclusiv pentru finanţarea eventualei formulări a unei solicitări de anulare a deciziei ICSID. Totodată, compania a avertizat că există riscul să nu poată obţine bani în plus, ceea ce i-ar pune în pericol chiar existenţa ca entitate juridică.
Pe de altă parte, unul dintre acţionarii majori ai Gabriel Resources, şi-a vândut aproape jumătate din deţinere pe Bursa din Toronto anul acesta, grosul vânzărilor survenind după victoria României în procesul Roşia Montană.