Primar: Doctoriţa de familie în vârstă de 75 de ani din comună va ieşi la pensie. Am rugat-o eu să mai stea până la toamnă

Primar: Doctoriţa de familie în vârstă de 75 de ani din comună va ieşi la pensie. Am rugat-o eu să mai stea până la toamnă

Cel puţin 5.000 de oameni din Covasna vor rămâne fără medic de familie, după ce doctoriţa în vârstă de 75 de ani va ieşi la pensie în această toamnă, a declarat la Prima News primarul Simon Andras.

„2.500 de persoane deja sunt rămase fără medic de familie şi în curând o să avem 5.000. O doctoriţă de familie care are 75 de ani va ieşi la pensie. Am mai rugat-o eu să stea până în toamnă. Căutăm medici noi, avem cabinete dotate cu aparatură modernă şi un apartament pentru locuit, recent renovat”, a spus primarul.

Suntem în această situaţie pentru că aproape 60 de ani am ignorat sistemul medical, a declarat Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

„Tot ce putem face acum este să adaptăm sistemul medical la resursele pe care le avem. Casa Naţională de Asigurări şi ministerul trebuie să vină cu soluţii. Trebuie să avem un traseu al pacientului - ajunge la medicul de familie, ajunge la centrul de permanenţă şi noi trebuie să avem un traseu al acestui pacient. Va fi nevoie de o investiţie masivă pentru dezvoltarea sistemului medical, trebuie dezvoltarea egală a comunităţilor”, a subliniat medicul.

El a spus că intrarea în sistemul medicinii de familie este de doi a sută în acest moment, ceea ce ne face să riscăm ca în următorii zece ani să dispară această specialitate.

„Nu putem forţa medicii să meargă în aceste zone defavorizate dacă nu creşte calitatea infrastructurii”, a mai declarat Coriu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt