Posibil dezastru ecologic în Marea Neagră

Posibil dezastru ecologic în Marea Neagră

Poluarea de pe Nipru, generată de distrugerea barajului Nova Kahovka, ar putea genera un dezastru ecologic în Marea Neagră, inclusiv pe litoralul românesc. Potrivit specialiştilor, poluarea ar putea ajunge în mare în aproximativ 3-4 zile, iar de acolo ar mai putea dura alte 5 zile să ajungă în dreptul României. Momentan, autorităţile române monitorizează poluarea cu ajutorul imaginilor din satelit.

În zonele afectate de cele 150 de tone de ulei care s-au scurs în Nipru au fost găsiţi mii de peşti morţi. Potrivit presei din Ucraina, alte 300 de tone s-ar putea scurge în apele care, într-un final, vor ajunge în Marea Neagră. Ministrul Mediului din Ucraina l-a asigurat pe omologul român, că ţara vecină monitorizează cu atenţie situaţia.

Momentan, autorităţile din ţară supervizează unda de poluare cu ajutorul imaginilor din satelit. O evaluare completă a efectului pe care tonele de ulei le pot avea asupra Mării Negre va putea fi făcută în zilele următoare.

Totuşi, dacă unda de poluare va ajunge pe litoralul românesc, va fi un adevărat dezastru pentru flora şi fauna din regiune. În plus, turiştii nu vor mai putea facea face baie în mare.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc pentru distrugerea barajului Nova Kahovka.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt