UE şi SUA cer în Consiliul de Securitate o anchetă privind avionul deturnat în Belarus. Minsk-ul acuză Franţa de „piraterie aeriană”

UE şi SUA cer în Consiliul de Securitate o anchetă privind avionul deturnat în Belarus. Minsk-ul acuză Franţa de „piraterie aeriană”

Şase membri ai Consiliului de Securitate al ONU - Estonia, Franţa, Irlanda, Norvegia, Marea Britanie şi Statele Unite - au condamnat miercuri deturnarea de către Belarus a avionului civil în care se afla jurnalistul Roman Protasevici, spunând că este „un atac flagrant împotriva siguranţei aviaţiei civile internaţionale şi a securităţii europene”, relatează Reuters. Pe de altă parte, Minskul a acuzat Franţa de „piraterie aeriană” pentru că nu a permis accesul unui avion în spaţiul său aerian.

Declaraţia comună a celor 6 a fost emisă după ce Estonia, Franţa şi Irlanda au pus subiectul pe agenda unei sesiuni private a Consiliului de securitate al ONU, format din 15 membri.

Cele şase ţări au solicitat, de asemenea, o anchetă a Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale asupra incidentului şi eliberarea jurnalistului disident, care a fost arestat după deturnarea avionului.

Totuşi, o acţiune din partea Consiliului de Securitate este puţin probabilă, spun diplomaţii, deoarece Rusia poate proteja Belarusul, o ţară aliată, folosindu-şi dreptul de veto

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt