30%! Este procentul folosit de economişti atunci când vorbesc despre scăderea veniturilor noastre de anul acesta. Inflaţia care depăşeşte dobânzile la depozite din bănci, creşterea costurilor utilităţilor şi a ratelor, sunt motivele pentru care românii au ajuns să aibă mai puţini bani în portofele. Guvernanţii promit o creştere a salariilor la anul. Până atunci, tot economiştii sunt cei care ne pot spune cum putem face să depăşim această perioadă dificilă.
Există soluţii pe care le putem aplica, economiştii au o serie de sfaturi despre cum putem trece peste perioada grea fără a face sacrificii suplimentare.
Ceea ce foarte puţini dintre noi ştim şi puţini înţelegem, este legătura dintre insituţiile financiare de pe tot globul. Banca Centrală Americană este un astfel de exemplu, pentru că deciziile pe care le ia nu sunt doar pentru americani, acestea obligă şi ale bănci din lume la decizii similare.
De câţiva ani anunţul creşterii ratelor la casă este legat de IRCC sau ROBOR. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, adică IRCC, este o medie aritmetică a unor valori zilnice ce ţin de tranzacţiiel interbancare. ROBOR-ul este acel indice care se calculează tot ca o medie aritmetică a dobînzilor pe care le oare o bancă atunci când se împrumută de la o altă bancă.
Aceste cifre nu ar trebui să vă facă să gândiţi la o schimbare a contractelor pe care le aveţi în desfăşurare. Fiecare econmist ne va spune în final că ecomisirea, oricât de mică, este soluţia problemelor viitoare despre care încă nu ştim.