UPDATE - VIDEO - Reacţii la moartea lui Navalnîi. Biden îl acuză pe Putin, în timp ce Moscova susţine că aceasta e o nouă încercare a SUA de a se amesteca în treburile interne ale Rusiei

UPDATE - VIDEO - Reacţii la moartea lui Navalnîi. Biden îl acuză pe Putin, în timp ce Moscova susţine că aceasta e o nouă încercare a SUA de a se amesteca în treburile interne ale Rusiei

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit vineri, potrivit autorităţilor, într-o închisoare, în Arctica, un deces care are loc cu o lună înainte de alegeri prezidenţiale care urmează să cimenteze din nou puterea lui Vladimir Putin, relatează AFP.
 
INTERN
 
Iohannis: Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este întristat de moartea lui Aleksei Navalnîi, "luptător curajos pentru libertate şi drepturi" şi cere Federaţiei Ruse "o anchetă transparentă şi cuprinzătoare" în acest caz.
 
"Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia şi prietenii săi. Astăzi, comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos pentru libertate şi drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare", a scris şeful statului pe platforma X (fostă Twitter).
 
Odobescu: Navalnîi va rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie.
 
Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, vineri, că Aleksei Navalnîi va rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie.
 
"Şocată de moartea lui Aleksei Navalnîi. Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la responsabilitatea regimului lui Putin. Navalnîi rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie. Cele mai profunde condoleanţe familiei sale. România este unită cu cei care luptă pentru dreptate şi libertate împotriva autocraţiei", a scris şefa diplomaţiei române, pe pagina sa de X (fostă Twitter).
 
Dacian Cioloş: Într-o societate condusă dictatorial sistemul te poate ucide fără să răspundă cineva pentru crimă
 
Şi europarlamentarul Dacian Cioloş, fost comisar european din partea României, a vorbit despre moartea opozantului rus.
 
"Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi arată că într-o societate condusă dictatorial sistemul te poate ucide fără să răspundă cineva pentru crimă. Dumnezeu să îl odihnească pe Navalnîi, care a avut tăria să îl înfrunte pe Putin până la capăt. Iar cei care susţin discursul putinist în România, Simion şi Soşoacă, să aibă decenţa măcar să nu mai folosească cuvintele "libertate' şi 'democraţie' în propaganda pe care o vântură într-o ţară care şi-a găsit cu preţul sângelui drumul spre Vest", a scris Cioloş, vineri, pe pagina sa de Facebook.
 
Dan Barna: Aleksei Navalnîi a fost ucis pentru că s-a opus tiraniei lui Putin
 
La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Barna a transmis că "Aleksei Navalnîi a fost ucis pentru că s-a opus tiraniei lui Putin".
 
"Este încă un moment când dictatorul de la Kremlin îşi arată dispreţul pentru oameni, democraţie şi orice idee de libertate. Lumea liberă trebuie să fie unită pentru înfrângerea acestui criminal. E mai important acum, ca oricând, să susţinem Ucraina pentru că dictatori precum Putin nu înţeleg 'democraţia' decât prin eliminarea fizică a celor care îndrăznesc să gândească altfel decât propaganda sa oficială", a precizat Barna, tot pe pagina de X.
 
Mircea Geoană: Sinistra tradiţie a gulagurilor sovietice continuă. Alexei Navalnîi a fost un simbol al rezistenţei şi o voce puternică pentru libertate şi democraţie. Sunt convins că sacrificiul său nu a fost în zadar
 
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, declară, după moartea lui Alexei Navalnîi, că sinistra tradiţie a gulagurilor sovietice continuă şi că acesta a fost un simbol al rezistenţei şi o voce puternică pentru libertate şi democraţie. ”Sunt convins că sacrificiul său nu a fost în zadar”, mai spune Geoană, citat de N
 
”Sinistra tradiţie a gulagurilor sovietice continuă. Alexei Navalny a fost un simbol al rezistenţei şi o voce puternică pentru libertate şi democraţie. Sunt convins că sacrificiul său nu a fost în zadar”, a transmis pe Facebook secretarul general adjunct al NATO. 
 
”Gândurile mele se îndreaptă către familia lui, către soţia şi copiii lui Alexei, pe care i-am cunoscut în urmă cu câteva luni, dar şi către toţi susţinătorii lui”, mai spune Mircea Geoană. 
 
Nicolae Ciucă: Lupta sa împotriva corupţiei şi pentru drepturile omului nu va fi uitată
 
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, transmite vineri că Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare, a fost o voce fermă pentru democraţie şi transparenţă în Rusia, iar lupta sa împotriva corupţiei şi pentru drepturile omului nu va fi uitată. Ciucă afirmă că această pierdere tragică subliniază nevoia urgentă de democraţie reală în Rusia.
 
”Profund întristat de vestea decesului lui Alexei Navalnîi. O voce fermă pentru democraţie şi transparenţă în Rusia, lupta sa împotriva corupţiei şi pentru drepturile omului nu va fi uitată. Această pierdere tragică subliniază nevoia urgentă de democraţie reală în Rusia”, a transmis preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, într-un mesaj pe X. 
 
EXTERN
 
”Putin este responsabil de moartea lui Navalnîi”, acuză Biden
 
Preşedintele american Joe Biden se declară vineri ”scandalizat” de moartea opozantului rus şi acuză că ”Putin este responsabil de moartea lui (Aleksei) Navalnîi”, relatează AFP.
 
Statele Unite nu ştiu ”exact” ce a cauzat moartea opozantului rus, anunţă şefulstatului american.
 
”Nu ştim exact ce s-a întâmplat”, a precizat Joe Biden într-o alucuţiune, la Casa Albă.
 
Ministrul spaniol de Externe José Manuel Albares se declară vineri ”profund bulversat de moartea lui Aleksei Navalnîi” 
 
Moartea lui Navalnîi, ”a avut loc în timpul încarcerării nedrepte din motive politice”, denunţă şeful diplomaţiei spaniole.
 
El prezintă condoleanţe ”apropiaţilor” lui Navalnîi şi îşi exprimă ”susţinerea faţă de cei care acţionează în favoarea libertăţii”.
 
”În cazul în care se confirmă, este o tragedie teribilă”, apreciază Casa Albă după moartea lui Navalnîi
 
Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi, ”în cazul în care se confirmată, este o teribilă tragedie”, apreciază vineri, într-un interviu acordat postului NPR, consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează AFP.
 
”Având în vedere lunga şi sordida tendinţă a Guvernului rus de a le face rău opozanţilor săi, întrebări evidente se pun cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat”, denunţă el.
 
Statele Unite încearcă să confirme această informaţie cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi, după care va ”decide drumul de urmat”, avertizează Sullivan.
 
”Rusia este responsabilă” de moartea lui Navalnîi, denunţă Blinken în marja Conferinţei Securităţii de la Munchen
 
”Rusia este responsabilă” de situaţia care a condus la moartea opozantului Aleksei Navalnîi, acuză vineri seceretarul de Stat american Antony Blinken, care consideră că această moarte arată ”slăbiciunea şi corupţia” sistemului lui Vladimir Putin, relatează AFP.
 
”Moartea sa într-o închisoare rusă şi fixaţia şi frica unui singur om nu fac decât să sublinieze slăbiciunea şi corupţia din centrul sistemului pe care Putin l-a construit”, declară şeful diplomaţiei americane în marja Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC), în Germania.
 
”Rusia este responsabilă de această sitiuaţie”, acuză Antony Blinken.
 
Macron îşi exprimă ”furia şi indignarea” faţă de moartea lui Navalnîi
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi exprimă ”furia şi indignarea” faţă de moartea principalului opozant al regimului lui Vladimir Putin, într-un mesaj postat pe X în franceză, engleză şi rusă.
 
”În Rusia de azi, spiritele libere sunt trimise în gulag şi sunt condamnate acolo la moarte. Furie şi indignare”, scrie şeful statului francez.
 
”Salut memoria lui Aleksei Navalnîi, angajamentul său, curajul său. Mă gîndesc la familia sa, la apropiaţii săi şi la poporul rus”, adiafă Emmanuel Macon.
 
Sunak deplânge ”imensa tragedie” a morţii lui Navalnîi pentru poporul rus şi aduce un omagiu ”curajului” ”celui mai aprig apărător al democraţiei” în Rusia
 
Premierul britanic Rishi Sunak deplânge vineri ”imensa tragedie” pe care o reprezintă pentru poporul rus moartea opozantului Aleksei Navalnîi şi aduce un omagiu ”curajului” ”celui mai aprig apărător al democraţiei” în Rusia, relatează AFP.
 
”Este o veste teribilă. Cel mai aprig apărător al democraţiei în Rusia, Aleksei Navalnîi, a dat dovadă de un incredibil curaj toată viaţa sa. Mă gândesc la soţia sa şi la poporul rus, pentru care este o imensă tragedie”, anunţă pe X şeful Guvernului de la Londra.
 
Putin ”va trebui să dea socoteală pentru crimele sale”, cere Zelesnski 
 
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră, într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz, că preşedintele rus Vladimir Putin este necesar ”să dea socoteală pentru crimele sale”, relatează AFP.
 
”Mie îmi este evident că (Aleksei Navalnîi) a fost ucis ca unul dintre alţii mii care au fost torturaţi până la moarte din cauza unei singutre persoane, Putin, care nu-şi face griji cu privire la cine va muri, atât timp cât el îşi păstrează poziţia”, a declarat Zelenski.
 
Putin ”va trebui să dea socoteală pentru crimele sale”, a subliniat el.
 
Scholz, ”foarte întristat” de moartea lui Navalnîi, care şi-a ”plătit curajul cu viaţa”
 
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, mort vineri într-o închisoare în Arctica, unde ispăşea 19 ani de detenţie, şi-a ”plătit curajul cu viaţa”, deplânge vineri cancelarul german Olaf Scholz, care se declară ”foarte întristat” de această moarte, relatează AFP.
 
”Celui care se angajează pentru democraţie trebuie să-i fie frică pentru viaţa sa, iar de aceea noi suntem cu toţii foarte trişti”, declară Olaf Scholz, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
 
Lui Putin ”îi este frică de orice concurenţă”, denunţă preşedinţia ucraineană după anunţul morţii lui Navalnîi
 
Preşedintelui rus Vladimir Putin ”îi este frică de orice concurenţă” şi nu înţelege decât ”forţa”, denunţă vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, după anunţarea morţii în închisoare a opozantului rus Aleksei navalnîi, relatează AFP.
 
”Putin este răul absolut, care se teme de orice concurenţă. Viaţa ruşilor nu înseamnă nimic pentru el”, denunţă pe Telegram Iermak.
 
”Nu pot să existe negocieri cu el. Singurul limbaj pe care-l înţelege este cel al forţei”, adaugă el.
 
UE consideră ”regimul rus” drept ”singurul vinovat” de moartea tragică a lui Navalnîi, denunţă Charles Michel
 
Uniunea Europeană (UE) consideră ”regimul rus” drept ”singurul responsabil de moartea tragică” a opozantului rus Alekjsei Navalnîi în închisoarea din Arctica în care ispăşea 19 ani de închisoare, denunţă preşedintele Consiliului European Charles Michel, relatează AFP.
 
”Aleksei Navalnîi s-a bătut pentru valorile libertăţii şi democraţiei. pentru idealurile sale, el a făcut sacrificul ultim (...)”, scrie pe X Charles Michel.
 
”Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi celor care luptă pentru democraţie peste tot în lume. Combatanţii mor, însă lupta pentru libertate nu se opreşte niciodată”, subliniază el.
 
Guvernul rus poartă o ”grea responsabilitate” a morţii lui Navalnîi, acuză diplomaţia norvegiană
 
Moscova poartă o ”grea responsabilitate” în moarte vineri a opozantului rus Aleksei Navalnîi, într-o închisoare din Arctica, în care ispăşea 19 ani de închisoare, acuză Ministerul norvegian de externe, relatează AFP.
 
”Guvernul rus poartă o grea responsabilitate”, scrie pe X ministrul norvegian de Externe Barth Eide.
 
El se declară ”profund întristat” de această veste.
 
Navalnîi ”tocmai a fost asasinat în mod brutal de Kremlin”, acuză preşedintele leton Edgars Rinkevics
 
Opozantul rus Aleksei Navalnîi ”tocmai a fost asasinat în mod brutal de Kremlin”, acuză vineri preşedintele leton Edgars Rinkevics, după ce serviciile penitenciare ruse au anunţat decesul activistului anticorupţie, relatează AFP.
 
”Indiferent de părere aveţi despre Aleksei Navalnîi ca om politic, el a fost asasinat în mod brutal de către Kremlin. Acesta este un fapt şi un lucru pe care trebuie să-l ştiţi despre adevărata natură a regimului actual din Rusia”, denunţăe pe X şeful statului leton Edgars Rinkevics.
 
Navalnîi ”a plătit cu viaţa sa opoziţia faţă de un sistem de opresiune”, ”realitatea regimului lui Vladimir Putin”, denunţă Parisul
 
Opozantul rus Aleksei Navalnîi ”a plătit cu viaţa sa opoziţia faţă de un sistem de opresiune”, deplânge ministrul francez de Externe Stéphane Séjourné, relatează AFP.
 
”Moartea sa în colonia penitenciară ne aminteşte realitatea regimului lui Vladimir Putin”, denunţă şeful diplomaţiei franceze.
 
”Familiei sale, apropiaţilor săi şi poporului rus, Franţa le prezintă condoaleanţele sale”, anunţă pe X Stéphane Séjourné.
 
 
 
 

Afla mai multe desprenavalnîimoartereacţii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt