Comisarul desemnat al României, Roxana Mînzatu, a declarat marţi, în cadrul audierii din comisiile competente ale Parlamentului European că europenii se vor confrunta cu numeroase provocări în anii următori, motiv pentru care vor trebui să se pregătească pentru acest lucru, ceea ce reprezintă şi primul pilon al programului ei.
"Astăzi vă cer încrederea. Încrederea că în următorii cinci ani eu, ca vicepreşedinte pentru oameni, competenţe şi pregătire voi putea ghida Europa socială. Pentru a face asta trebuie să ştiţi cine sunt, de unde vin şi care sunt valorile mele", le-a spus Roxana Mînzatu eurodeputaţilor în discursul ei de 15 minute de la începutul audierii.
Roxana Mînzatu a vorbit despre copilăria ei în Braşov şi revolta de la Braşov din noiembrie 1987, prima tentativă eşuată de a scăpa de comunism, eveniment care în cele din urmă s-a produs în decembrie 1989, moment după care "românii au îmbrăţişat democraţia".
Ea a spus că în activitatea ei este inspirată de oameni simpli, nu de scriitori.
"Europa este un atlet într-o competiţie foarte complexă. Este un moment în care securitatea şi autonomia strategică contează mai mult ca oricând", a spus comisarul european desemnat din partea României, potrivit Agerpres.
Ea a numit modelul social european "bijuteria proiectului nostru" şi a spus că are aşteptări mari de la ce trebuie făcut în viitor. "De aceea în primul rând vreau să încep prin a asculta oamenii din toate statele membre. Imediat ce voi prelua funcţia voi începe un dialog instituţional. Voi fi prezentă în teren în primul meu an de mandat angajându-mă cu toţi actorii relevanţi şi voi asculta", a promis comisarul european desemnat din partea României.
Ea a spus că îşi va structura mandatul pe trei piloni, dintre care primul va fi pregătirea, "dar într-un sens mai larg".
"Mulţi dintre noi au trecut în viaţa recentă prin mai multe schimbări decât ne-am imaginat. Europenii se vor confrunta cu numeroase provocări în anii care vor urma, aşa că trebuie să fim pregătiţi", a spus Mînzatu.
Ea a spus că Europa trebuie să construiască pe baza a ceea ce a funcţionat deja, dând în acest sens exemplul programului Erasmus +. "Dar nu totul funcţionează bine. Avem deficienţe majore de competenţe în domenii cheie, importante pentru competitivitatea noastră şi mulţi europeni nu au competenţele necesare", a tras ea un semnal de alarmă.
Roxana Mînzatu a spus că se va asigura, dacă va fi confirmată, că lucrători precum bucătari, electricieni sau cei care oferă îngrijire se mişcă liber pe piaţa muncii. "Voi propune o iniţiativă privind portabilitatea competenţelor. De asemenea, voi analiza un sistem ce asigură recunoaşterea europeană a formării profesionale", a dat ea asigurări.
Al doilea pilon, despre care a spus că este unul cheie, este cel al locurilor de muncă de calitate. Mînzatu a vorbit despre "o preocupare profundă privind locurile de muncă de calitate, care oferă salarii decente, condiţii de lucru echitabile şi sigure".
"Lucrând cu partenerii sociali voi crea un cadru puternic în prima parte a mandatului meu şi vom începe cu directiva salariului minim. Mă voi asigura că dreptul la deconectare va fi respectat. Voi consolida Autoritatea Europeană a Muncii", a spus ea în faţa eurodeputaţilor.
Al treilea element al mandatului ar urma să fie justiţia socială. "Mă voi strădui pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie, indiferent de mediul în care trăiesc". Ea a menţionat, printre altele, faptul că UE are un milion de cetăţeni fără locuinţe. "Vă asigur că putem elimina acest fenomen. Sunt foarte multe provocări pe care le va aborda această comisie", s-a angajat Roxana Mînzatu.
"Stimaţi deputaţi, viitoarea comisie va fi una a investiţiilor, care va servi nevoilor lucrătorilor şi cetăţenilor noştri. Mă voi asigura că Fondul Social European va avea un impact mai mare de acum încolo", a adăugat ea.
"Ştiu că am o sarcină extrem de ambiţioasă, dar cel mai mare risc este nu că ţintim prea sus, ci că ţintim prea jos", a mai spus Mînzatu, angajându-se să coopereze deplin cu PE în exercitarea activităţii.
Roxana Mînzatu, desemnată vicepreşedintă executivă a Comisiei Europene pentru oameni, competenţe şi pregătire, este audiată, începând cu ora locală 14.30 (15.30 ora României) de eurodeputaţi din două comisii competente, Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi Comisia pentru cultură şi educaţie (CULT).
Alte două comisii - Comisia pentru drepturile femeii şi egalitatea de gen (FEMM) şi Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) - au statutul de invitate la audierea Roxanei Mînzatu, ceea ce înseamnă că vor avea dreptul de a adresa şi ele câte o întrebare comisarului-desemnat al României.