România, o creştere constantă a veniturilor. Cum arată cifrele

România, o creştere constantă a veniturilor. Cum arată cifrele

Datele INS din ultimele luni arată o creştere constantă a veniturilor în România. Salariul mediu net a crescut în luna mai cu aproape 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi a ajuns la 1.029 de euro.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna mai 2024, câştigul salarial mediu brut a fost de 8.355 lei, iar câştigul salarial mediu net a ajuns la 5.118 lei. Este o creştere de 12,7% comparativ cu luna mai a anului precedent.

Datele INS din ultimele luni arată o creştere constantă a veniturilor în România. În luna iunie a anului trecut, salariu mediu net în plată era de 4.600 de lei. Iar prin măsurile implementate Guvern, care au avut efecte directe şi în majorarea veniturilor pentru români, salariul mediu net atingea pragul de 1.000 de euro pe lună la finalul anului 2023.

Venituri lunare mai mari

De asemenea, veniturile băneşti medii lunare au fost de 7.473 lei per gospodărie, în creştere cu 7,4% faţă de ultimul trimestru din 2023, în timp ce veniturile totale medii lunare pentru o persoană au crescut cu 7%, ajungând la 3.210 lei în primul trimestru al acestui an,  potrivit cifrelor agregate de INS.

"Veniturile totale medii lunare au fost, în trimestrul I 2024, în termeni nominali, de 8049 lei pe o gospodărie, reprezentând 3210 lei pe o persoană, în creştere cu 7,3% pe o gospodărie, respectiv cu 7,0% pe o persoană, faţă de trimestrul IV 2023. Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, veniturile totale medii lunare pe o gospodărie au crescut cu 15,3%, iar cele pe o persoană cu 14,8%”, se arată în comunicatul INS.

Inflaţie mai mică şi produse mai ieftine

În timp ce veniturile românilor cresc, inflaţia este în continuă scădere şi în luna iunie, fiind cea de a cincea reducere consecutivă a ratei inflaţiei. Astfel că valoarea inflaţiei a ajuns la 4,9% în luna iunie, deşi specialiştii preconizau o rată a inflaţiei sub 5% abia spre finalul acestui an.

”Acest guvern este pe traseul corect pentru a-i proteja pe români de scumpiri. Sunt convins că preţurile vor scădea în continuare, a declarat premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

Cele mai semnificative scăderi de preţuri au fost la produsele alimentare pentru care Guvernul a plafonat adaosul comercial la 20%. Astfel, în topul alimentelor cu cele mai mari scăderi, în iunie 2024 faţă de iunie 2023 sunt făina (-32%), mălai (-26%), uleiul sau untul (-16%).

Scăderi de preţuri sunt şi la gaze şi energie electrică, unde Guvernul promite că va continua măsurile de plafonare până la 31 martie 2025.

 

Afla mai multe desprevenituriinflatiesalariu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt