România, cel mai mare progres economic din regiune. Cum arată cifrele

România, cel mai mare progres economic din regiune. Cum arată cifrele

România a reuşit să devină a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii (M&A) din regiune, după ce a depăşit Cehia şi este foarte aproape de Polonia, deşi PIB-ul României este la jumătate din cel al Poloniei. Această evoluţie semnificativă demonstrează o creştere constantă şi o dinamică pozitivă în sectorul M&A din România.

Cifra medie a unei tranzacţii în România se menţine în jurul sumei de 40 de milioane de euro, o valoare constantă în ultimii ani care arată, de fapt, o sedimentare a acestui sector şi o creştere a segmentului de tranzacţii medii şi mari.

„Valoarea medie a unei tranzacţii în România, tichetul mediu, se află în jurul valorii de 40 de milioane de euro şi stă acolo de ceva vreme şi continuă să stea. Nu trebuie să uităm că masa critică de tranzacţii care dă contur acestei pieţe este formată din tranzacţii medii şi mari. Vedem destul de greu şi rar tranzacţii mari, iar pentru noi tranzacţii mari înseamnă 100 milioane plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui să sărbătorim această dinamică pe tranzacţiile medii şi mari care prind din ce în ce mai mult contur,” a menţionat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory în cadrul companiei de audit şi consultanţă EY România, potrivit Agerpres.

Astfel, România a devenit un concurent serios pentru Polonia în cursa pentru titlul de cea mai importantă piaţă de M&A din Europa Centrală şi de Est. În ultimii ani, piaţa locală a demonstrat o creştere impresionantă, mergând împotriva tendinţelor regionale. Într-un timp relativ scurt, România a depăşit Cehia şi acum se află într-o luptă strânsă pentru prima poziţie în regiune.

Tot mai multe investiţiile străine

Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), investiţiile nete în economia României au ajuns la 34,6 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2024, marcând o creştere de 6,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Comparativ cu anii anteriori, avansul este şi mai semnificativ: investiţiile sunt cu 29,4% mai mari decât în trimestrul 1 din 2022 şi aproape duble faţă de aceeaşi perioadă din 2020, când valoarea acestora era de 18,4 miliarde de lei.

”Statisticile publicate de BNR arată că, în primele 4 luni ale acestui an, investiţiile străine au crescut semnificativ, ajungând la 3,2 miliarde euro, o creştere de 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În timp ce unii fac doar circ, investitorii se concentrează pe realitatea cifrelor şi a oportunităţilor pe care le oferă economia românească. În ciuda minciunilor aruncate zilnic de unii care nu au construit niciodată nimic, este clar că investitorii văd potenţialul imens al economiei noastre şi investesc masiv în România. Ceea ce confirmă corectitudinea măsurilor şi politicilor adoptate de Guvern, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În primele patru luni din 2024 au fost înfiinţate 2.308 societăţi cu capital străin în România, în creştere cu 0,9% faţă de perioada similară din 2023, potrivit datelor de pe Registrul Comerţului. Aceste noi societăţi aveau un capital social subscris de peste 12,4 milioane de dolari, reprezentând o creştere de 46,4% faţă de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie - aprilie 2023, care era de 8,47 milioane de dolari.

La finalul lunii aprilie 2024, în România existau 253.534 de societăţi cu participare străină la capitalul social, valoarea totală a capitalului subscris fiind de peste 70,58 miliarde de dolari. Dintre acestea, cele mai multe societăţi cu participare străină proveneau din Italia, cu 53.077 firme şi un capital subscris de aproximativ 3,37 miliarde de dolari. Totuşi, cea mai mare valoare a capitalului social aparţinea firmelor olandeze, care însumau 13,063 miliarde de dolari în 6.146 de firme.

 

Afla mai multe despreeconomie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt