Ministrul Boloş: Gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027 este de 9.4%

Ministrul Boloş: Gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027 este de 9.4%

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat joi că gradul de absorbţie a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4% în acest moment, menţionând că este 'o perioadă în care absorbţia începe să intre în normalitate'.

Întrebat, după şedinţa de guvern, care este gradul de absorbţie în acest moment în privinţa fondurilor pentru perioada 2021-2027, Marcel Boloş a spus că este 9,4%.

'Este, dacă vreţi, o perioadă în care absorbţia începe să intre în normalitate. Am spus că am pregătit aplicaţii de plată, unele le-am trimis, altele sunt în curs de trimitere. Obiectivul este ca să închidem la sfârşit de luna mai cu 1,8 miliarde euro trimise la Comisie şi, probabil, undeva în sfârşit de iunie - început de iulie să le şi încasăm. De asemenea, avem programat pentru luna iulie un nou set de aplicaţii de plată, undeva în jur de 1,5 miliarde euro, astfel încât să primim o nouă tranşă din Politica de coeziune, unde sunt mai mulţi bani decât în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă', a explicat Boloş, potrivit Agerpres.

El a menţionat că, tot în iulie, este planificată, dacă Guvernul va deveni funcţional, trimiterea cererii de plată numărul 4, cu o valoare de 5,7 miliarde euro.

'Sunt banii României în joc şi trebuie, din punctul nostru de vedere, să ne mobilizăm încât să putem să avem o sumă cât mai mare absorbită', a adăugat Boloş.

Boloş a mai fost întrebat în legătură cu patru noi domenii care ar putea fi introduse în Politica de coeziune şi în care ar putea fi redirecţionaţi banii nefolosiţi - decarbonizare, apă, locuinţe sociale şi armament - şi câţi bani ar putea oferi ţara noastră pentru aceste domenii noi.

'Am avut discuţii cu Comisia Europeană pe aceste patru noi componente de investiţii, respectiv pentru ceea ce înseamnă mai ales partea de decarbonizare. Mărturisesc că, în continuare, cred că sprijinirea activităţilor pentru ceea ce înseamnă industria prelucrătoare a României, activităţi care sunt specifice producţiei industriale sunt o prioritate pentru România şi în Politica de coeziune.

Trebuie să facem loc acestor tipuri de investiţii pe care mediul de afaceri să le poată implementa şi, sigur, avem un pachet consistent, care este parte din modificările specifice pe care le-am promovat în Politica de coeziune. De asemenea, sper ca până la sfârşitul lunii iulie, cel târziu septembrie să avem, cumva, cel puţin agreate de principiu, modificările ce ţin de Politica de coeziune şi cel mai mult m-aş bucura dacă alocările de fonduri europene pentru industria prelucrătoare ar prinde contur.

Atunci, într-adevăr, prin aceste programe multianuale şi prin aceste alocări de fonduri multianuale să intrăm într-o zonă de predictibilitate pentru activităţile de producţie industrială, care sunt şansa de redresare economică a României', a mai explicat Marcel Boloş. 

Afla mai multe desprebolosfonduriue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt