Miniştrii de externe din UE, prima întâlnire după vizitele controversate ale lui Viktor Orbán în Rusia, China şi Statele Unite

Miniştrii de externe din UE, prima întâlnire după vizitele controversate ale lui Viktor Orbán în Rusia, China şi Statele Unite

La Bruxelles este în desfăşurare o reuniune a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană. Este o întâlnire la care se va discuta, între altele, despre situaţia din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, scrie RRA.

Însă, după cum remarcă presa internaţională, este şi prima dată când miniştrii europeni de externe se întâlnesc, după vizitele controversate ale premierului ungar Viktor Orbán în Rusia, China şi Statele Unite.

Vizitele premierului ungar în Rusia, China şi Statele Unite au fost făcute imediat după ce Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Acest turneu nu a avut girul UE şi, cu excepţia Slovaciei, toate ţările comunitare au condamnat întâlnirile lui Viktor Orbán cu preşedinţii rus, chinez şi american.

Statele comunitare au acum păreri împărţite în privinţa modului de boicotare a preşedinţiei semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului UE. Una dintre variantele luate în considerare este aceea de a trimite la viitoarele reuniuni informale oficialii de rang inferior în locul miniştrilor de resort.

În privinţa situaţiei din Ucraina, se va vorbi despre accelerarea sprijinului militar pentru această ţară, situaţia din sectorul energetic ucrainean, sancţiuni pentru Rusia şi coordonarea eforturilor diplomatice ale UE.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, miniştrii europeni vor discuta despre sprijinul UE pentru soluţionarea crizei din Gaza şi despre perspectivele unei păci durabile.

Diplomaţia digitală va fi o altă temă a întâlnirilor, la fel ca îmbunătăţirea cooperării între UE şi Banca Europeană de Investiţii, în condiţiile în care miniştrii vor avea un prânz de lucru cu preşedintele acestei instituţii.

Afla mai multe despreuemesedintabruxelles
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt