Aterizarea avionului cu românii din Fâşia Gaza a adus emoţie, multă bucurie pentru rudele din ţară dar şi speranţă pentru sutele de români rămaşi în Fâşia Gaza. 51 dintre ei speră să reuşească să treacă graniţa în Egipt, în timp ce pentru alţii acest moment este aşteptat cu disperare. Condiţiile în care aceştia trăiesc de o lună întreagă sunt cutremurătoare. O româncă aflată încă în Gaza a vorbit cu jurnaliştii FOCUS.
Cei 51 de români acceptaţi pentru evacuarea din Fâşia Gaza au rămas blocaţi ore bune la graniţa de la Rafah. Astăzi în jurul prânzului, ministerul de externe a anunţat că graniţa s-a redeschis şi este posibil ca românii să poată ajunge în Egipt. Repatrierea celor 93 de români ajunşi în Bucureşti aseară le-a umplut sufletul de bucurie rudelor din ţară.
Printre aceştia este şi Marta Mohtady, care trăieşte în Fâşia Gaza de peste 25 de ani. Ea are copii care trăiesc în România şi îşi leagă toate speranţele de ţara noastră. Marta, soţul ei, fiica sa care trăieşte în Gaza alături de soţul său şi cei doi copii încă nu este pe listele de evacuare.
Celula de criză a Ministerului de Externe ţine legătura zilnic cu românii din Gaza. Luminiţa Odobescu a anunţat că peste 300 dintre ei au solicitat evacuarea. În zilele următoare vor urma şi alte zboruri speciale prin care românii care reuşesc să treacă în Egipt vor fi aduşi în ţară. Pentru ei procedurile sunt foarte stricte.
Punctul de frontieră de la Rafah s-a deschis cu data de 1 noiembrie, dar primii cetăţeni români au reuşit să iasă 7 zile mai târziu.