Fermierii, susţinuţi câţiva politicieni care încă mai pricep cât de cât care sunt realităţile sectorului agricol, se pregătesc de o adevărată bătălie cu Comisia Europeană, după ce executivul comunitar a prezentat miercuri propunerea pentru bugetul multianual 2028–2034. „O bătălie pe care nu ave voie să o pierdem”, spune europarlamentarul Daniel Buda, care a criticat dur propunerile venite de la Bruxelles, potrivit Agro-tv.
În bugetul multinual 2028–2034 prezentat miercuri de Comisie în plenul Parlamanentului European, agriculturii i-au fost alocate doar 302 miliarde de euro, iar Pilonul II din Politica Agricolă Comună (PAC) a fost contopit cu fondurile de coeziune într-un plan naţional unic pentru fiecare stat, în ciuda numeroaselor presiuni făcute de organizaţiile de fermieri şi de miniştrii de resort din mai multe state de a păstra un buget distinct pentru agricultură, care să ofere fermierilor predictibilitate şi de resurse financiare adecvate.
„Este o zi neagră pentru agricultură, o zi neagră pentru Parlamentul European, dar în acelaşi timp dumneavoastră aţi spus că nu vreţi să faceţi o revoluţie, însă tocmai acest lucru s-a provocat cu această propunere de buget”, a avertizat europarlamentarul Daniel Buda în intervenţia sa din plenul Parlamentului European.
„Pentru că, pe matematica mea din România, 386 de miliarde înseamnă mai mult decât 300 de miliarde cât avem astăzi, aici”, a explicat europarlamentarul român, care este şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
„Nu vom putea accepta această manieră şi această abordare din partea Comisiei Europene, pentru că astăzi îngenunchem sectorul agricol din întreaga Uniune Europeană. Şi vă spun şi de ce: plăţile directe abia le asigură fermierilor supravieţuirea. Spuneţi că Pilonul II de dezvoltare s-a contopit cu coeziunea (fondurile de coeziune alocate de UE – n. red.) şi că fermierii au nevoie şi de drumuri. Fermierii nici nu pot să-şi facă drumurile, domnule comisar, ca să fie foarte clar, nu ei sunt beneficiarii acestor chestiuni. Doi: de unde se vor dezvolta şi moderniza fermele, pentru că despre asta vorbim până la urmă. Nevoia Pilonului II de dezvoltare era pentru dezvoltarea fermelor! Vă întreb, cum atragem astăzi în sector, dacă ei nu au posibilitatea să-şi dezvolte fermele mai departe?”, a mai spus Daniel Buda.
Într-o intervenţie făcută la AgroTV, în emisiunea „Agricultura la Raport” de miercuri seara, europarlamentarul a precizat însă că măsurile anunţate acum de Comisia Europeană nu sunt finale, astfel că pe parcursul următorilor doi ani urmează negocieri dure pe marginea acestor propuneri.