România, innacesibilă celor cu nevoi speciale

România, innacesibilă celor cu nevoi speciale

Numărul persoanelor cu dizabilităţi din România se apropie de 1 milion, spun statisticile. Bucureşti este oraşul cu cele mai multe persoane cu nevoi speciale, adica 75.000. Probleme au şi cei în vârstă, care ar avea nevoie la traversare, dar şi părinţii cu copii în cărucioare, la urcarea in autobuz. În teorie, autorităţile ar trebui să facă oraşul accesibil, deşi acest lucru trebuia deja să fie o normalitate până acum.

Realitatea este însă cu totul alta, cu prea puţine exemple bune într-o capitală a secolului 21. Mai vedeţi în câteva clipe cum se chinuie un fost sportiv de performanţă să facă lucruri care pentru noi sunt normale: să meargă cu metroul ori să urce la etaj. Şi tocmai în acest sens ne dorim să tragem un semnal de alarmă. Suntem atenti, încercăm prin conştientizare să producem o schimbare. Focus pe ei, o nouă campanie Focus!

Ar trebui să existe un peron la nivel, un personal instruit, iar fiecare om cu dizabilităţi ar trebui să fie independent, nu umilit şi obidit. Oare Bucureştiul a evoluat în acest sens?

Au apărut în acelaşi timp cu un exeperiment al unei alte persoane cu dizabilităţi, care a încercat să plece din centrul Capitalei, Piaţa Victoriei, vis a vis de clădirea Guvernului …către locuinţa din Pantelimon. A nutrit speranţa că punctul central este conectat cu toate puctele limitrofe ale oraşului. Prin mijloace de transport de suprafaţă, prin metrou. Doar că socoteala de acasă nu se potriveşte DELOC cu cea din târg.

Am cerut conducerii Metrorex un punct de vedere. Cum arată, în viziunea companiei, prezentul şi cum îşi imaginează viitorul. Compania ne-a trimis un comunicat. Nu despre imaginile prezentului, care sunt grăitoare, ci despre viitor.

Acum, însă, aţi văzut: realitatea e uşor diferită. Sunt în Bucureşti 63 de staţii de metrou. 58 sunt adaptate pe diverse grade.
5 nu vor suferi niciodată adaptări din motive care ţin de proiectare. Hărţile din metrou nu conţin informaţii despre acces. Conducerea companiei se aşteaptă ca aceia în nevoie să verifice site-ul. Iar implementarea unor elemente este atât de defectuosa încât mai mult încurcă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt