Profesoara Andreia Bodea, director de liceu în Capitală: Nu mi-aş sfătui copiii să urmeze o carieră în învăţământ

Profesoara Andreia Bodea, director de liceu în Capitală: Nu mi-aş sfătui copiii să urmeze o carieră în învăţământ

Elevii din ziua de azi sunt foarte interesaţi de partea financiară a job-ului pe care vor să-l aleagă mai târziu, a declarat la Prima News Diana Udrea, project manager la Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie.

„Am discutat cu mii de elevi de liceu. Statistica spune că un singur elev din 300 de elevi participanţi în programele noastre vrea să devină profesor. Restul vor să aleagă orice altă meserie. Elevii discută foarte mult partea financiară legată de meserie, pentru generaţia Z este foarte importantă zona financiară”, a spus Diana Udrea.

Ea a adăugat că este momentul ca şcoala să-şi dea mâna cu mediul privat pentru a creşte atractivitatea meseriei de învăţător, pentru că în momentul de faţă un debutant are un salariu brut de 4.000 de lei.

„Eu am plecat în zona privată pentru că în anii 2000 nu pueai să-ţi întemeiezi o familie cu venitul de asistent universitar. În plus, era foarte mare discrepanţă între teorie şi practică”, a spus Udrea.

Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor, a precizat că învăţătorii au o misiune extrem de importantă.

„Noi nu avem voie să greşim pentru că suntem mult timp în viaţa lor, acum suntem cinci ani în viaţa lor. Avem timp la dispoziţie să-i cunoaştem şi să intervenim personalizat. S-a ajuns ca la catedră să fie cineva care nu a fost premiant nici măcar în clasele primare. E nevoie de profesionalism la catedră. Trebuie să fie fiecare copil din clasă sigur că-l iubeşti şi ei să te iubească şi el. Nu există lecţia perfectă, pentru că sunt mai mulţi copii într-o clasă”, a spus Dolha.

Directoarea liceului I.L.Caragiale din Bucureşti, Andreia Bodea, a precizat că nu intenţionează să rămână în învăţământ după vârsta de pensionare, din cauză că nu mai este de acord cu ce se întâmplă în sistemul de educaţie românesc.

„În momentul în care au început să intre grupurile de părinţi în cancelarie şi să ceară socoteală, s-a deteriorat totul definitiv. Meseria noastră este demonizată în societate şi în media. Nu mi-aş sfătui copiii să urmeze această carieră”, a subliniat Bodea.

Specialistul în comunicare Laura Grigore a declarat că profesorii au ajuns să fie speriaţi de părinţi, iar copiii au ajuns stăpâni în clasă.

„Profesorul este pus întotdeauna la zid. Nu poţi să fii profesor într-o ţară în care nu eşti respectat. Tu eşti un mentor, trebuie să-i dai aripi unui copil, nu să i le tai. Consider că a fi învăţător e o misiune, dacă nu ai o vocaţie şi dacă nu adaptezi procesul de învăţământ la evoluţia societăţii, misiunea nu este îndeplinită. Când m-am despărţit de meseria asta, a fost un moment foarte emoţional pentru mine”, a adăugat Laura Grigore.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt