Locuinţe mai puţine, preţuri mai mari

Locuinţe mai puţine, preţuri mai mari

Preţul locuinţelor ar putea exploda în viitorul apropiat din cauza ofertei care urmează să se reducă. Dezvoltatorii imobiliari nu mai sunt tentaţi să investească în noi proiecte din cauza costurilor piperate ale materialelor de construcţii. În prima parte a acestui an au fost eliberate cu un sfert mai puţine autorizaţii pentru clădiri de locuit în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Inflanţia începe să facă ravagii şi în piaţa imobiliară. Cheltuielile mult prea mari şi nerentabile îi fac pe dezvoltatori, dar şi pe cei care vor o casă, să renunţe la proiecte. Acest lucru a dus la o scădere cu peste 26% a numărului de autorizaţii de construcţie în primele patru luni ale anului.

Iar la capitolul clădiri rezidenţiale, în aprilie au fost eliberate cu 32% mai puţine astfel de documente faţă de aceeaşi lună din 2022. Şi autorizaţiile pentru imobilele nerezidenţiale sunt în scădere, cu apoape 9% mai puţine. Efectele se resimt deja. Vânzările de locuinţe au mers mult mai prost în acest început de an faţă de perioada similară a lui 2022. În 35 de judeţe din ţară s-a înregistrat scăderi la acest capitol.

Şi Banca Centrală Europeană a avertizat că dobânzile ridicate la creditele imobiliare pot face ca locuinţele să devină inaccesibile, iar piaţa ar putea deveni neatractivă pentru investitori.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt