Nu ne-a ajutat nici vremea, dar nici noi nu am ştiut să ne salvăm recoltele. Acum, când agricultorii trag linie, au ieşit pe plus doar cei care au avut puse la punct sisteme de irigaţii. Per total, pagubele sunt imense: peste un miliard de euro şi mai mult de 800 de mii de hectare de culturi afectate de secetă. Chiar şi aşa, producţia de anul acesta este chiar mai bună decât cea de acum doi ani. Iar grâu avem şi pentru export!
Alexandru Degianski este un tânăr agricultor din Banat care cultivă rapiţă, floarea soarelui, porumb şi grâu. În primavară, la rapiţă a avut o producţie foarte bună, în toamnă însă veştile au fost proaste. 2022 a fost un an catastrofal pentru porumb.
Anul trecut a obţinut, fără irigatii, şi 10 tone la hectar de porumb. Acum abia a reuşit să irige o parte din suprafaţa cultivată si aşa a salvat o parte de recoltă.
Problema irigaţiilor este una generală în România. Fiecare ministru care s-a perindat pe la Agricultură a promis că se va ocupa de acest lucru, dar până acum… niciun rezultat.
În estul ţării, în Vrancea, agricultorii au avut apa la discreţie pentru irigaţii. Nu au avut, însă sistemele necesare pentru asta şi, din această cauză.
Nu mai puţin de 38 de judeţe, din 41, au raportat în aceasta vară culturi afectate de secetă. De exemplu, producţia de grâu recoltată anul acesta a fost cu 23% mai mică faţă de cea din 2021. Şi, cu toate acestea, s-au obţinut peste 9 milioane de tone de grâu, ceea ce asigură necesarul ţării noastre, dar şi exportul.