Frână pentru Euroins

Frână pentru Euroins

Peste 2,5 milioane de români vor fi afectaţi în următoarea perioadă după ce compania de asigurări Euroins îşi va declara insolvenţa. Şi asta doa la un an de la falimentul celei mai mari companii de asigurări, City Insurance. Autoritatea pentru supravegherea financiară a anunţat că retrage autorizaţia de funcţionare a firmei, după ce au găsit timp de trei ani mai multe nereguli. Asta înseamnă o nouă lovitură pe piaţa poliţelor RCA, în condiţiile în care preţul acestora a crescut cu peste 70% anul trecut. Euroins este a patra companie de asigurări care dispare din România în ultimii opt ani.

La un an de la falimentul celor de la City Insurance e din nou cutremur pe piaţa asigurărilor auto. Euroins, una dintre cele mai mari companii de profil este pe cale de a-şi declara insolvenţa după o decizie a ASF.

ASF a facut încă din 2020 la Euroins mai multe controale. În total compania a primit 26 de amenzi în valoare totală de peste 16 milioane de lei, rezultate în 17 acţiuni de control. Potrivit raportului ASF, societatea a supraestimat veniturile din 2021 şi 2022 şi a subestimat cheltuielile din aceeaşi perioadă. Compania adunase datorii de aproximativ 500 de milioane de euro.

În replică, şefii companiei de asigurări au transmis că nu se aşteptau la această decizie din partea ASF, dar şi că vor contesta măsura. ,,Eroins România este surprinsă de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară care afectează milioane de români. ASF ingnoră două audituri independente, aflate în curs de desfăşurare. Aceste audituri se vor încheia la sfârşitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deşi a fost informată în detaliu. În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România şi în alte jurisdicţii, pentru a contesta decizia", a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins.

Peste 2,5 milioane de clienţi ar urma să fie despăgubiţi, în cazul unui accident de Fondul de Garantare. O presiune şi mai mare pentru proprietarii autoturismelor în condiţiile în care preţul poliţelor RCA a crescut anul trecut cu peste 70%.

Clienţii care au poliţe active la Euroins au în momentul de faţă două opţiuni. Fie pot să-şi păstreze asigurările până la data expirării lor, fie pot să le denunţe şi să încheie contracte la alt asigurator. Toate desbăgubirile ar trebui să fie plătite abia după ce instanţa va declara definitiv falimentul companiei. Poliţa de asigurare RCA rămâne valabilă după falimentul companiei încă 90 de zile. După acest termen toate poliţele Euroins vor înceta de drept.

Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvenţă în ultimii opt ani şi al treilea lider din piaţă care intră în faliment după o decizie a ASF. Prima companie a fost Astra în 2015, a urmat Carpatica în 2016 şi City Insurance în 2021.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt