Frână pentru Euroins - Prima News

Frână pentru Euroins

Peste 2,5 milioane de români vor fi afectați în următoarea perioadă după ce compania de asigurări Euroins își va declara insolvența. Și asta doa la un an de la falimentul celei mai mari companii de asigurări, City Insurance. Autoritatea pentru supravegherea financiară a anunțat că retrage autorizația de funcționare a firmei, după ce au găsit timp de trei ani mai multe nereguli. Asta înseamnă o nouă lovitură pe piața polițelor RCA, în condițiile în care prețul acestora a crescut cu peste 70% anul trecut. Euroins este a patra companie de asigurări care dispare din România în ultimii opt ani.

La un an de la falimentul celor de la City Insurance e din nou cutremur pe piața asigurărilor auto. Euroins, una dintre cele mai mari companii de profil este pe cale de a-și declara insolvența după o decizie a ASF.

ASF a facut încă din 2020 la Euroins mai multe controale. În total compania a primit 26 de amenzi în valoare totală de peste 16 milioane de lei, rezultate în 17 acțiuni de control. Potrivit raportului ASF, societatea a supraestimat veniturile din 2021 și 2022 și a subestimat cheltuielile din aceeași perioadă. Compania adunase datorii de aproximativ 500 de milioane de euro.

În replică, șefii companiei de asigurări au transmis că nu se așteptau la această decizie din partea ASF, dar și că vor contesta măsura. ,,Eroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară care afectează milioane de români. ASF ingnoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare. Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu. În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta decizia“, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins.

Peste 2,5 milioane de clienți ar urma să fie despăgubiți, în cazul unui accident de Fondul de Garantare. O presiune și mai mare pentru proprietarii autoturismelor în condițiile în care prețul polițelor RCA a crescut anul trecut cu peste 70%.

Clienții care au polițe active la Euroins au în momentul de față două opțiuni. Fie pot să-și păstreze asigurările până la data expirării lor, fie pot să le denunțe și să încheie contracte la alt asigurator. Toate desbăgubirile ar trebui să fie plătite abia după ce instanța va declara definitiv falimentul companiei. Polița de asigurare RCA rămâne valabilă după falimentul companiei încă 90 de zile. După acest termen toate polițele Euroins vor înceta de drept.

Euroins este a patra companie de asigurări care intră în insolvență în ultimii opt ani și al treilea lider din piață care intră în faliment după o decizie a ASF. Prima companie a fost Astra în 2015, a urmat Carpatica în 2016 și City Insurance în 2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share