VIDEO şi FOTO - ANALIZĂ CNN: Exploziile pagerelor şi staţiilor de emisie-recepţie au expus slăbiciunea Hezbollah. Cum ar putea escalada conflictul cu Israelul

VIDEO şi FOTO - ANALIZĂ CNN: Exploziile pagerelor şi staţiilor de emisie-recepţie au expus slăbiciunea Hezbollah. Cum ar putea escalada conflictul cu Israelul

Ani de zile, Hezbollah a fost văzut ca principalul actor non-statal din lume: bijuteria bine echipată, bine pregătită, bine condusă, extrem de disciplinată şi secretă din coroana aliaţilor Iranului din Orientul Mijlociu, scrie CNN.
În mai 2000, grupul a reuşit să alunge Israelul din sudul Libanului, după un conflict extenuant de gherilă. Şase ani mai târziu, a luptat cu Israelul până la un impas într-un război de 34 de zile.
De atunci, grupul susţinut de Iran şi-a construit arsenalul de rachete şi drone. În Siria, trupele sale au luptat alături de Iran şi Rusia împotriva opoziţiei la regimul Assad. În ultimele 11 luni, Hezbollah a avut schimburi de focuri cu Israelul de-a lungul graniţei aproape zilnic, forţând peste 62.000 de israelieni să-şi părăsească casele din nordul statului evreiesc (în timp ce peste 100.000 de libanezi au fugit din zona de graniţă).
Dar în această vară, faţada puterii a început să alunece. În seara zilei de 30 iulie, o dronă israeliană a tras două rachete într-o clădire rezidenţială din sudul Beirutului, ucigându-l pe comandantul Hezbollah Fu’ad Shukr. Şi marţi, la aproximativ 15:30, ora Beirutului, sute, poate mii, de pagere au explodat în zonele în care Hezbollah are o prezenţă puternică, rănind aproape 3.000 de oameni şi ucigând cel puţin 12.
Miercuri după-amiază, un nou val de explozii a zguduit suburbiile din sudul Beirutului şi oraşele din sudul ţării, ucigând cel puţin nouă persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii libanez. Multe dintre dispozitivele care au detonat au fost walkie-talkie.
Reţeaua de comunicaţii în care pagerele şi walkie-talkie-urile erau o parte cheie este aproape sigur dezafectată.
 
Hezbollah este încolţită. Israelul nu mai este dispus să tolereze războiul cu ardere lentă de la graniţa sa de nord şi recurge la măsuri din ce în ce mai extreme. Există puţine lucruri pe care Hezbollah le poate face pentru a opri Israelul sau pentru a riposta.

 

Afla mai multe desprehezbollahpagereisrael
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt