,,Mă simt şi eu acolo, parte din rachetă, îi simt stresul din metal!” Sunt cuvintele lui Dragoş Păun, un inginer român care trăieşte undeva între Pământ şi Lună. Timp de şapte ani a lucrat la componente importante ale rachetei care urmează să fie lansată în Misiunea Artemis 1, prin care NASA îşi propune să retrimită un echipaj uman pe Lună. Este unul dintre cei care ne fac mândri că suntem români, care ne dau speraţa că prin muncă putem şi noi. Dragoş a acordat in exclusivitate un interviu pentru ştirile Focus, într-o dimineaţă normală, după ce şi-a lăsat fetiţa la gradiniţă.
Povestea lui Dragos Păun începe acum 37 de ani, la Brasov. De mic a iubit aventura, iar muntele a fost cel care pentru întâia oară i-a dat sentimentul de libertate. Primul zbor de pe aeropdromul din Sînpetru însă a fost momentul în care s-a născut dragostea pentru ce e dincolo de nori.
A urmat facultatea de Constructii Aerospaţiale la Braşov şi un profesor i-a vorbit despre un master internaţional în spaţiu. Aşa a ajuns să studieze în Italia, Franta si Germania. A fost cea mai frumoasă experienţă a vieţii lui. La numai 25 de ani a ajuns în Germania, la Bremen, si s-a angajat la Ariane Group, o companie aerospatială la care mulţi doar visează. În 2014, si-a cunsocut si soţia, o tânără din Bulgaria, medic chirurg oflalmolog. Împreuna o fetiţă de 2 ani şi jumatate, Ema.
Tata rachetă… are pasiuni. Îi place să citească SF şi cântă la chitară, alături de alţi câţiva muzicanţi din Bremen. Vobeşte şi gândeşte în cel puţinv patru limbi, dar inima îi bate în română. Şi-a lăsat la Braşov părinţii şi cel mai mult, lor le duce dorul.
Sub Tîmpa, în micul apartament în care Dragoş a crescut, timpul a stat în loc. Camera baieţelului cu visuri măreţe pare neatinsă. Fiecare machetă e la locul ei, fiecare fotografie îi spune mamei o poveste.
Tatăl poartă în piept o insignă, cadou de la băiatul lui. Iar mama îşi aminteste cum îl încuraja cînd fiul ei îi spunea ,,mamă, nu pot!"
Şi Universul a fost de partea lui. Dragoş a lucrat timp de şapte ani la pregătirea misiunii Artemis 1, prin care oamenii de ştiinţă îşi propun să facă un nou salt uriaş pentru omenire. Nava care va fi lansată în luna noiembrie, după două amînări, e prevăzută cu 55 de motoare. 8 au rol de back-up şi de implementarea lor s-a ocupat inginerul român. 7 ani de muncă asiduă, pe care i-a încheiat la 1 septembrie.
Aşa sună povestea unui om. Un om ca noi toţi, care într-o zi va ajunge şi pe Lună.
foto: facebook.com/NASA