Educaţia, în a treia săptămână de grevă

Educaţia, în a treia săptămână de grevă

Greva în educaţie continuă, anunţă sindicaliştii! Profesorii nu sunt mulţumiţi de ordonanţa de urgenţă a guvernului şi vor salarii mai mari decât cele prevăzute în document. Elevii din mai multe asociaţii din ţară au anunţat că îi susţin şi vin, la rândul lor, cu mai multe revendicări. Situaţia este însă delicată în rândul părinţilor elevilor de clasa a VIII-a, care în teorie ar trebui ca la finalul săptămânii să aibă mediile încheiate.

Ordonanţa de Guvern care prevede creşteri salariale pentru toţi profesorii, în trei etape, nu a dus la finalul grevei. Sindicatele au anunţat că angajaţii din învăţământ continuă forma de protest. Creşterile salariale nu sunt cele aşteptate, spun reprezentanţii principalelor federaţii.

În conferinţa de presă de vineri, ministrul Educaţiei spunea că ar fi fost foarte greu de introdus o astfel de prevedere în ordonanţa de urgenţa. Sindicatele nu au un deocamdată un procent clar al dascălilor care vor să continue greva şi al celor care sunt dispuşi să se întoarcă la catedră. Marţi, după minivacanţa de Rusalii, profesorii ar urma să ia o decizie.

Mai multe asociaţii de elevi din ţară, printre care şi cea din Constanţa şi-au anunţat din nou susţinerea pentru profesori. Asociaţia din Constanţa cere şi renunţarea la proiectul România Educată, alocare a 6 procente din PIB pentru educaţie şi demisia ministrului Ligia Deca.

Pentru cei 183.000 de elevi de clasa a VIII-a şi cei peste 140.000 de clasa a XII-a greva creează în continuare stres şi incertitudine. Nici guvenrnanţii, nici profesorii nu le pot spune în acest moment dacă examenele se vor da la timp.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt