Construim, dar nu verificăm. Multe șantiere, puțini supraveghetori - Prima News

Construim, dar nu verificăm. Multe șantiere, puțini supraveghetori

100 de kilometri noi de drumuri rapide, până la finalul anului, promite ministrul Transporturilor după ce anul trecut s-au inaugurat doar 13 kilometri de autrostradă și 40 de drum expres. Pe mai multe șantiere ritmul lucrărilor este bun, iar o parte ar putea fi terminate înainte de termen. Problema este că multe dintre ele au început treaba fără un diriginte independent, care să verifice cât de bine sunt executate.

Îm 2022, România a ratat la mustață borna celor 1.000 de kilometri de drumuri rapide. Au fost inaugurați 13 kilometri de autostradă între Sibiu și Boița și 40 de drum expres, între Craiova și Pitești. Am ajuns la 955 de kilometri construiți vreodată. Anul acesta, ministrul Transporturilor anunță de două ori mai mulți decât anul trecut.

În momentul de față sunt deschise șase șantiere care ar putea fi finalizate în 2023. Pe unele dintre ele lucrările avansează cu rapiditate. Problema este însă că lipsesc diriginții de șantier. Se mai numesc consultanți sau supraveghetori și asigură verificarea lucrărilor.

Sunt peste 400 de kilometri aflați în proiectare sau execuție, iar supraveghetorii fac parte din direcțiile regionale de drumuri și poduri. Acestea sunt în subordinea companiei naționale de drumuri, dar dirigintele ar trebui să fie independent.

În total, vorbim despre proiecte în valoare de 6 miliarde de euro. Cele mai importante sunt: inelul de nord al autostrăzii Capitalei unde lucrările avansează rapid, iar constructorul are toate șansele să finalizeze tronsonul cu 6 luni înainte de termen, adică în decembrie. Pe autostrada care leagă Muntenia de Moldova sunt 7 loturi unde sunt deja șantiere.. Nici pe A1 nu există diriginte de șantier, deși aici se pregătesc 68 de kilometri de autostradă dificili, între Sibiu și Pitești, pe Valea Oltului și Valea Topologului.

Total
1
Shares
Total
1
Share