Cine sunt câştigătorii crizei din România

Cine sunt câştigătorii crizei din România
Shutterstock

Criza cu care se confruntă România are, din când în când, şi..câştigători. Nu oamenii de rând care au pierdut şi pierd o grămadă de bani. Plătesc facturi uriaşe, alimente mult mai scumpe şi nu-şi mai permit lucruri la care aveau acces până acum. În schimb, furnizorii de gaze şi de energie au câştigat enorm în primele nouă luni ale anului. OMV Petrom şi-a majorat de cinci ori profitul net, iar Complexul Energetic Oltenia anunţă că profitul brut va creşte de 18 ori faţă de prognoză.

Orice criză îi împarte pe oameni în două tabere: cei care pierd şi cei care câştigă. Doar că, de această dată, discrepanţa este uriaşă. Companiile din domeniul producţiei de energie şi gaze raportează creşteri fulminante ale profitului. Complexul Energetic Oltenia, aflat în subordinea Ministerului Energiei, preconizează un profit brut de aproape 4 miliarde de lei. Şi în cazul companiei OMV Petrom, profitul a explodat.

Analiştii spun că, din toată această situaţie, oamenii trebuie să înveţe o lecţie, în aşa fel încât pe viitor să nu mai fie nevoiţi să plătească facturi atât de mari şi să contribuie astfel la creşterea profitului operatorilor economici.

Deşi produce o mare parte din energia consumată, România înregistrează una dintre cele mai mari creşteri ale preţului din Uniunea Europeană.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt