Verdeţuri mai scumpe decât carnea

Verdeţuri mai scumpe decât carnea

După o perioadă de post din ce în ce mai scumpă, vine cel mai piperat Paşte din ultimii 30 de ani. Sunt estimările analiştilor economici, după publicarea inflaţiei pe luna februarie. Totul - mâncarea, serviciile, utlităţile - costă mai mult cu 15 la sută faţă de aceeaşi perioadă a lui 2022. În top conduc zahărul şi cartofii. Urmate îndeaproape de unt, ouă şi lapte. Adică toate cele necesare traiului de zi cu zi.

Suntem în plin post al Paştelui, oferta de produse proaspete de sezon e bogată. Problema vânzătorilor e că marfa se strică pe tarabă - oamenii cumpără mai puţin faţă de anul trecut.

In ultimul an, cel mai mult s-au scumpit cartofii. Acestia au preturi si cu 35 % mai mari fata de martie anul trecut. In piete cartofii se vand intre 3 si 5 lei kg, iar un sac de 5 kg de cartofi ajunge sa coste si 20 de lei 16.52

Şi, de fapt, toate preţurile ingredientelor pentru mâncarea de post s-au dublat faţă de anul trecut. Un kilogram de urzici costă între 20 şi 30 de lei. Spanacul se vinde între 6 şi 10 lei. Salata este între 3 şi 5 lei, iar ceapa începe de la 2.

Scumpiri gasim si la alimentele de baza. Zahar, ulei si faina. Pretul zaharului a explodat in ultimul an. Este mai mare si cu 63%. Astfel ca cel mai ieftin pachet de zahar il gasim la 9 lei, faina costa 7 lei, iar cea mai ieftina sticla de ulei o gasim la 11 lei.

Plătim chiar dublu faţă de acum un an pentru brănză, lapte, unt şi caşcaval. Cea mai ieftină brânză se vinde între 35 şi 40 de lei, iar untul a ajuns să fie un produs de lux pentru mulţi cumpărători. Este mai scump cu 47% faţă de februarie 2022.

Toate scumpirile sunt cauzate de inflaţie. care nu dă niciun semn de scădere. (( carton 3)) Coborâse în ianuarie la 15,1%, dar INS a anunţat luni noua rată: 15,5 %. În condiţiile în care, anul trecut în februarie, nu ajungea la 10 procente.

Şi mărfurile nealimentare s-au scumpit cu aproape 13 procente faţă de anul trecut. (( CARTON 2)) Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu aproape 42%, şi energia electrică, cu 33,14 procente. Plătin mai mult cu 25% şi pentru servicii de apă, canalizare şi salubritate.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt