Verdețuri mai scumpe decât carnea - Prima News

Verdețuri mai scumpe decât carnea

După o perioadă de post din ce în ce mai scumpă, vine cel mai piperat Paște din ultimii 30 de ani. Sunt estimările analiștilor economici, după publicarea inflației pe luna februarie. Totul – mâncarea, serviciile, utlitățile – costă mai mult cu 15 la sută față de aceeași perioadă a lui 2022. În top conduc zahărul și cartofii. Urmate îndeaproape de unt, ouă și lapte. Adică toate cele necesare traiului de zi cu zi.

Suntem în plin post al Paștelui, oferta de produse proaspete de sezon e bogată. Problema vânzătorilor e că marfa se strică pe tarabă – oamenii cumpără mai puțin față de anul trecut.

In ultimul an, cel mai mult s-au scumpit cartofii. Acestia au preturi si cu 35 % mai mari fata de martie anul trecut. In piete cartofii se vand intre 3 si 5 lei kg, iar un sac de 5 kg de cartofi ajunge sa coste si 20 de lei 16.52

Și, de fapt, toate prețurile ingredientelor pentru mâncarea de post s-au dublat față de anul trecut. Un kilogram de urzici costă între 20 și 30 de lei. Spanacul se vinde între 6 și 10 lei. Salata este între 3 și 5 lei, iar ceapa începe de la 2.

Scumpiri gasim si la alimentele de baza. Zahar, ulei si faina. Pretul zaharului a explodat in ultimul an. Este mai mare si cu 63%. Astfel ca cel mai ieftin pachet de zahar il gasim la 9 lei, faina costa 7 lei, iar cea mai ieftina sticla de ulei o gasim la 11 lei.

Plătim chiar dublu față de acum un an pentru brănză, lapte, unt și cașcaval. Cea mai ieftină brânză se vinde între 35 și 40 de lei, iar untul a ajuns să fie un produs de lux pentru mulți cumpărători. Este mai scump cu 47% față de februarie 2022.

Toate scumpirile sunt cauzate de inflație. care nu dă niciun semn de scădere. (( carton 3)) Coborâse în ianuarie la 15,1%, dar INS a anunțat luni noua rată: 15,5 %. În condițiile în care, anul trecut în februarie, nu ajungea la 10 procente.

Și mărfurile nealimentare s-au scumpit cu aproape 13 procente față de anul trecut. (( CARTON 2)) Cel mai mult s-au scumpit gazele, cu aproape 42%, și energia electrică, cu 33,14 procente. Plătin mai mult cu 25% și pentru servicii de apă, canalizare și salubritate.

Total
0
Shares
Total
0
Share