Automedicaţia, pericol major pentru sănătate

Automedicaţia, pericol major pentru sănătate

Jumătate dintre români nu conştientizează riscurile automedicaţiei, iar o treime dintre ei iau medicamente după ce consultă internetul, arată un studiu recent. O analiză a medicilor din Timişoara arată că este necesară o reducere cu 30% a consumului de antibiotice. Asta în condiţiile în care România este pe locul trei în Europa, la consumul de astfel de medicamente.

Specialiştii atrag atenţia că, atunci când folosesc doar informaţii medicale online ca să-şi pună singuri un diagnostic sau să se trateze, oamenii se supun anumitor riscuri. Pe de-o parte, acceptă cu greu un diagnostic diferit, dat de medic. Pe de altă parte, devin stresaţi şi anxioşi şi se agaţă de cel mai multe ori de cel mai rău scenariu. De asemenea, autodiagnosticarea incorectă poate duce la întârzieri în tratamentul unor afecţiuni mai grave, cum ar fi un posibil infarct, accident vascular cerebral sau tumoră.

Invitat la FOCUS, medicul de familie Gindrovel Dumitra, a declarat că ,,este necesară întâlnirea cu medicul, deoarece doctorul are posibilitatea de integra simptomele pe care le prezintă un pacient în examenul clinic pe care îl efectuează la cabinet, astfel încât să putem ajunge la o concluzie, la un diagnostic prezumtiv sau diagnostic final când avem şi anumite investigaţii la dispoziţie. Medicina s-a inventat pentru a fi studiată şase ani la facultate şi nu câteva minute pe <doctor Google>. Este nevoie de cunoştiinţe şi în acelaşi timp de experienţă, astfel încât să poţi să tragi concluzii care să ajute pacientul şi să nu-l încurce."

Gindrovel Dumitra a mai spus că ,,în momentul în care am folosit un antibiotic pentru o viroză banală, un rinovirus sau adenovirus ori virusul gripal nu facem altceva ca acel antibiotic să ne distrugă aliaţii şi în niciun caz să distrugă agresorul. Este ca şi când m-aş dezarma eu singur. "

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt