UE interzice importurile de carburanţi din Rusia

UE interzice importurile de carburanţi din Rusia

De duminică Uniunea Europeană va interzice importul de carburanţi din Rusia. La două luni după după ce a interzis majoritatea importurilor de ţiţei din Rusia blocul comunitar îşi extinde embargoul şi asupra livrărilor ruseşti de motorină şi benzină. Chiar dacă în decembrie Ministrul Energiei dădea asigurări că nu vom fi afectaţi, specialiştii vorbesc totuşi despre posibile preţuri mai mari la pompă.

Anul trecut Rusia a furnizat aproximativ jumătate din importurile de motorină din Europa. În ultimele săptămâni rafinăriile europene şi-au pregătit rezerve pentru acest moment. Doar în primele opt luni ale anului trecut România a importat o cantitate de peste cinci milioane jumătate de tone de petrol dintre care aproape două milioane din Rusia.

Încă din decembrie Ministrul Energiei, Virgil Popescu a susţinut că embargoul Uniunii Europene împotriva ţiţeiului din Rusia nu va avea efecte asupra României. Întrucât cele trei benzinării cunoscute au găsit alternative.Dar, specialiştii spun că economia României poate fi afectată.

Şi şoferii sunt îngrijoraţi că ar putea să plătească mai mult la benzină şi motorină. În mod normal consumul de petrol din România este de 10-11 milioane de tone. Numai o treime este însă extras din ţară.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt