Cel puţin 18 oameni au fost ucişi de inundaţiile şi alunecările de teren din Bosnia şi Herţegovina. Autorităţile au emis un cod roşu pentru întreaga ţară din cauza furtunilor puternice. Şi Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie. Între timp, ploile şi vijelii fac prăpăd şi în Croaţia, unde mai multe drumuri au fost închise. Viitura a făcut ravagii şi în nordul Italiei. Riscul cel mai mare de inundaţii este în câmpiile din jurul oraşului Bologna.
TERRIBLE VIDEOS FROM Bosnia and Herzegovina
— SlavicFreeSpirit (@SlavFreeSpirit) October 4, 2024
The house remained like an island in the middle of the water!
Milorad Dodik president of the Serbian part, Republika Srpska already ordered that each household damaged in floods receive 50.000KM - aprox. 25.000€.
The number of victims… pic.twitter.com/T6wt2lyTs4
În Bosnia şi Herţegovina, imaginile filmate cu drona arată amploarea dezastrului. Sate izolate de ape şi case care abia se mai văd. Cea mai afectată a fost regiunea Jablanica, care se află la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de capitala ţării Sarajevo. Puhoaiele şi alunecările de teren au spulberat şoseaua principală. Mai mult, au curmat viaţa a cel puţin 18 oameni. Autorităţile se tem ca aceasta să nu fie bilanţul final. Imaginile cu salvatorii care cărau trupurile neînsufleţite sunt greu de privit.
O situaţie similară este şi în Kiseljak, un oraş care se află la aproximativ 20 de kilometri de Sarajevo.
Şi ţara vecină, Croaţia, a fost afectată de inundaţii. Iar în Muntenegru sunt vigoare avertizări de vreme severă.
Viitura a făcut ravagii şi în nordul Italiei, în regiunea Emilia-Romagna. Iar acum autorităţile au emis un cod roşu de vreme rea. Traversara a devenit un sat fantomă după ce un râu a ieşit albie şi a inundate complet localitatea.
Anul trecut, aceeaşi regiune s-a confruntat cu inundaţii şi alunecări de teren, care au lăsat în urmă 15 morţi.