VIDEO. Casa Albă anunţă că va oferi Rusiei parteneriate economice, “pentru a stimula încheierea unei păci în Ucraina”

VIDEO. Casa Albă anunţă că va oferi Rusiei parteneriate economice, “pentru a stimula încheierea unei păci în Ucraina”

Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat că SUA “oferă Rusiei, drept stimulent pentru a pune capăt războiului, posibilitatea încheierii unor parteneriate economice, dar trebuie să vedem mai întâi o încetare a focului, iar preşedintele şi trimisul prezidenţial, Witkoff, le-au spus foarte clar ruşilor acest lucru”.

Nu este clar dacă Leavitt s-a referit la un acord comercial (Rusia nu s-a regăsit pe lista ţărilor cărora Trump le-a impus tarife), sau la parteneriate economice care implică investiţii, schimburi de tehnologie şi, în general, paşi mult mai mari decât un acord comercial.

Comentariile lui Leavitt au venit la scurt timp după ce Steve Witkoff, trimisul special al preşedintelui american în Rusia, s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la Sankt Petersburg, pe 11 aprilie. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a precizat că întâlnirea “a fost productivă” şi că “Witkoff crede că Rusia vrea să pună capăt acestui război şi preşedintele american crede şi el asta”. De altfel, SUA au blocat o declaraţie a G7 care ar fi condamnat bombardamentul rusesc de la Sumî, din Duminica Floriilor. Dar, cu o zi înainte, Witkoff declarase că discuţiile sale cu Putin s-au concentrat pe statutul celor cinci regiuni ucrainene ocupate de ruşi, scrie BiziDay.

Între timp, de la Bruxelles, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a remarcat că “există un efect secundar pozitiv” al incertitudinii tarifare create de preşedintele SUA – tot mai mulţi lideri mondiali doresc să încheie acorduri comerciale cu UE. “În prezent, am nenumărate discuţii cu şefi de stat şi de guvern din întreaga lume care doresc să lucreze împreună cu noi la o nouă ordine comericală. Toată lumea cere mai multe parteneriate cu Europa şi nu este vorba doar despre legăturile economice ci şi de stabilirea de reguli comune şi despre predictibilitate. Europa poate oferi asta”, a declarat von der Leyen într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit.

Trimiterea preşedintei Comisiei Europene la predictibilitate şi reguli, precum şi faptul că “Europa poate oferi asta”, este o contrapunere subtilă şi diplomatică la haosul creat în comerţul internaţional de introducerea de tarife şi revenirile asupra acestora ale preşedintelui SUA, Donald Trump. Aliaţii SUA, atât UE, cât şi Japonia şi Coreea de Sud, explorează de atunci diversificarea parteneriatelor comerciale cu China şi alte economii majore.

Von der Leyen a mai subliniat că “Europa este trează şi are oportunitatea de a juca un rol puternic în noua ordine mondială care, uşor, uşor, se conturează. Acum trebuie să folosim acest impuls pentru a deschide noi pieţe pentru companiile noastre şi pentru a stabili o relaţie cât mai strânsă cu multe ţări care au aceleaşi interese ca noi”, a mai spus ea.

Afla mai multe desprerusiasua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt