Italianul Mario Draghi: "Ca sa tinem pasul cu China si cu SUA trebuie sa investim circa 800 mld euro in fiecare an sau 5% din PIB-ul UE". Cum comentează Cristian Năsulea, profesor de economie mondială, acest plan, la emisiunea Proiect de ţară, de pe Prima News.
Mario Draghi a fost omul care a salvat zona euro în timpul crizei datoriilor suverane, atunci când era preşedinte al Băncii Centrale Europene. De data aceasta, provocarea sa ar putea fi şi mai mare: să împiedice Europa să rămână în urma restului lumii. În urmă cu aproximativ un an, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Draghi să redacteze un raport privind viitorul competitivităţii UE.
Raportul lui Mario Draghi, care are circa 400 de pagini, este un răspuns la problemele structurale cu care se confruntă UE în sectoare atât de diverse precum apărarea şi energia. Dar acesta trebuie să ofere, de asemenea, soluţii pentru a fi rezolvate probleme ignorate pentru o lungă perioadă de timp, cum ar fi lipsa de investiţii în inovare şi dificultăţile întâmpinate în exploatarea potenţialului Europei. Unii spun că acest lucru se datorează în mare parte faptului că UE este încă fragmentat în funcţie de graniţele dintre statele naţionale, mai indică Politico Europe.
UE are nevoie de un nivel de investiţii fără precedent, mai mult decât dublu faţă de Planul Marshall, care a canalizat 13 miliarde de dolari – echivalentul azi a aproximativ 150 de miliarde de dolari – către Europa de Vest la sfârşitul anilor 1940 şi începutul anilor 1950. Iar cifra avansată de Draghi este de 750-800 miliarde euro anual.
(Elena Andrei)