VIDEO. Crin Antonescu, declaraţii de presă după ce CNSAS a dezvăluit că a dat o declaraţie la Securitate despre un coleg, fără să-i atribuie calitatea de informator. „Nu am dat informaţii care ar fi putut să dăuneze cuiva”

VIDEO. Crin Antonescu, declaraţii de presă după ce CNSAS a dezvăluit că a dat o declaraţie la Securitate despre un coleg, fără să-i atribuie calitatea de informator. „Nu am dat informaţii care ar fi putut să dăuneze cuiva”

Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a cerut marţi Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) să publice declaraţia pe care el a făcut-o la Securitate, în 1987. „Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii, cu atât mai puţin sub forma de poliţie politică”, a afirmat Crin Antonescu.

Crin Antonescu a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă susţinută după ce CNSAS a consemnat, în adeverinţa oficială în care transmite că nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii, că a dat o declaraţie la Securitate despre un coleg profesor.

„Nu am fost niciodată, sub nicio formă, colaborator al Securităţii şi nu am făcut poliţie politică. Nu am avut,de altfel, nicio legătură cu Securitatea decât din calitatea de urmărit, în cazul la care mă voi referi imediat, cu toate amănuntele pe care le cunosc”, sunt cuvintele cu care Crin Antonescu a început conferinţa de presă.

„În 1987, un prieten al meu foarte bun, mă aflam la Tulcea, inginer, a plecat într-o excursia în Bulgaria şi de acolo a încercat să plece în Austria, nereuşind şi fiind capturat de organele de ordine din Bulgaria, adus ulterior în România. La plecare, el a lăsat câteva obiectve personale petnru trei prieteni sau patru foarte apropiaţi, toţi cei trei, pentru că le lăsase cu nume şi etichetă obiectele respective, am fost chemaţi ca urmăriţi la Securitate să dăm declaraţii în legătură cu acest lucru. M-am prezentat şi eu, nu era facultativ, în calitate de urmărit, repet, am dat o declaraţie în care n-am oferit nicio informaţia specială decâ aceea că sunt prieten cu persoana respectivă, că ştiam că pleacă într-o excursie în Bulgaria, că nu ştriam ce intenţii are, ceea ce era, de altfel, adevărat şi atât şi nimic mai mult”, a povestit el.

„Foarte interesant este că aceeaşi persoană, în anul următor, în 1988, a avut o altă tentativă de data această reuşită, din fericire, de a părăsi ţara. Eu am fost singura persoană care am ştiu despre intenţia lui, el a avut atâta încredere în mine încât mi-a spus ce vrea să facă şi mi-a lăsat misiunea să-i anunţ părinţii. Ceea ce am şi făcut, omul a traversat Iugoslavia, a stat în lagăr o vreme şi după a plecat în Canada, unde trăieşte şi astăzi. Eu, nu numai că, evident, nu am oferit nicio informaţie Securităţii, ci mi-am asumat acest risc, am anunţat după termenul pe care-l stabilisem împreună, de două sau trei săptămâni, i-am informat părinţii că el a plecat de fapt din ţară şi nu se mai întoarce şi asta este tot”, a mai afirmat Crin Antonescu.

„Eu, în legătură cu această declaraţie pe care chemat la Securitate, în calitate de urmărit, şi în care nu am dat nicio informaţie împotriva acestui om, cer doar ca această declaraţie să fie făcută publică, nu am absolut nimic de ascuns, am fost o victimă a Securităţii, nicidecum un colaborator, cu atât mai puţin un colaborator al Securităţii în calitate de poliţie politică. Eu înţeleg că într-o campanie se pot întâmpla multe lucruri – ăsta mi se pare, totuşi, unul dintre cele mai mizere şi, încă o dată, cer CNSAS-ului să publice această declaraţie, nu am nicio altă formă de colaborare cu Securitatea, asta nu e o formă de colaborare cu Securitate. Le spun celor care nu ştiu sau le amintesc celor care ştiu, care au trăit acele vremuri, că nu era facultativ să te prezinţi dacă erai convocat la Securitate şi că asta figurează, probabil, nu ştiu, în dosarul Securităţii cu explicaţii foarte clare cu privire la calitatea mea de urmărit. Aşadar, încă o dată, nu am furnizat niciodată nimănui, nici Securităţii, informaţii care să dăuneze cuiva, mai mult decât, l-am acoperit pe prietenul meu, aş fi putut fi acuzat de tăinuire dacă vechea Securitate ar reveni în funcţie. Nu am absolut nimic de ascuns, sunt om care în permanenţă am avut trecutul şi sub acest aspect şi sub altele la vedere”, a subliniat el.

De asemenea, candidatul coaliţiei de guvernare la funcţia supremă în stat a cerut insistent publicarea documentului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt