Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, afirmă că nu există, la nivel oficial, o discuţie privind o ”dezangajare” a Statelor Unite ale Americii pe flancul estic al NATO. El a subliniat că, la cea mai recentă discuţie între secretarul american de stat Marco Rubio şi oficialii Uniunii Europene, Rubio a reafirmat angajamentul SUA faţă de NATO.
Întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, ce asigurări are România cu privire la faptul că nu vor fi retrase trupele americane existente pe teritoriul românesc, Ilie Bolojan a explicat că informaţiile legate de eventuala retragere a trupelor nu au fost discutate oficial.
”Nu există nicio discuţie şi nicio informaţie oficială care să confirme ceea ce spuneţi (retragerea trupelor militare americane din România - n.r.). Şi am discutat cu ministrul Apărării Tîlvăr să comunice oficial o poziţie a Ministerului Apărării legat de acest aspect. De asemenea, vă pot informa că în discuţia pe care secretarul de stat Rubio a avut-o cu miniştrii de Externe la ultima întâlnire din Europa a fost reafirmat încă o dată angajamentul SUA de a continua toate proiectele care ţin de NATO şi deci nu există nicio chestiune care să arate că Statele Unite ar fi luat o decizie - în afară de ştiri care sunt doar pe surse - legată de o dezangajare pe Flancul de Est”, a afirmat Ilie Bolojan, citat de News.ro.
El a adăugat că Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice este, în prezent, cel mai important şi este considerat ca atare.
”Ceea ce este real, însă, este că atât în administraţia americană, în general, cât şi la Pentagon se discută de reduceri de cheltuieli pe care le vedem la ştiri, de reorganizări, dar asta nu înseamnă, deci aspecte care ţin de acest Flanc de Est care cred că este cel mai important flanc al NATO în momentul de faţă din Europa şi acest lucru cred că îl recunoaşte nu doar un est-european, ci orice om care ştie ce înseamnă securitate pentru Europa şi toate documentele NATO şi ale Uniunii Europene recunosc acest lucru”, a spus Bolojan.
În ceea ce priveşte respectarea numărului de trupe americane existente deja în Europa, Bolojan a explicat că ”respectarea angajamentului faţă de NATO nu înseamnă că nu pot fi în interiorul NATO anumite reaşezări, dislocări, ceea ce se întâmplă în permanenţă”.
”De exemplu, în România prezenţa militară este o prezenţă care se face pe contingente, deci este o prezenţă care înseamnă înlocuiri de trupe, dar asta, aşa cum v-am spus, nu are nicio bază de date oficiale”, a adăugat Bolojan.