VIDEO. Adunăm ani, nu şi calitate a vieţii. Cât trăiesc, în medie, românii?

VIDEO. Adunăm ani, nu şi calitate a vieţii. Cât trăiesc, în medie, românii?
foto: 123RF

Românii au una dintre cele mai mici speranţe de viaţă din Uniunea Europeană, dar totodată şi cel mai rapid ritm de creştere al acesteia. Potrivit Eurostat, din 2019, speranţa de viaţă a românilor a crescut cu un an şi a depăşit vârsta de 76 de ani. Chiar şi aşa, o parte din românii care au emigrat după Revoluţie, nu vor să se mai întoarcă în ţară.

Este şi cazul Cristinei şi lui Andrei. Ei sunt stabiliţi de peste 6 ani în Malaga, sudul Spaniei, ţara cu cea mai mare speranţă de viaţă din Europa. Au ales să plece din ţară pentru a îşi creşte copiii într-o ţară care oferă servicii sociale de calitate. Acum au un singur regret.

Ăsta ar fi un pas de făcut, exact cum zice Andrei, îmi pare rău că nu l-am făcut mai repede. Am plecat pentru sistemul sanitar, care este net superior. Nu a fost o plecare din motive financiare sau de muncă, a fost pur şi simplu să creştem copiii în alt mediu şi să vedem şi noi cum o să ne dezvoltăm în alt mediu, a povestit Cristina pentru echipa Focus.

Anul trecut a fost primul de după pandemie în care speranţa de viaţă din Uniunea Europeană a crescut. Coronavirusul a schimbat radical viaţa europenilor şi asta se vede şi în statistici. Între 2020 şi 2023, din cauza virusului au murit peste 2 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene.

România este chiar pe primul loc în ceea ce priveşte creşterea speranţei de viaţă, dar şi alte state din Europa de Est au crescut, reducând decalajul faţă de ţările din Europa de Vest.

Chiar şi aşa, Cristina şi Andrei nu au de gând să se întoarcă în ţară. Nu sunt tot timpul alături, deoarece Andrei este pilot de elicopter, dar viitorul lor şi al copiilor îl reprezintă căminul din însoritul oraş spaniol. Iar bătrâneţea vor să şi-o trăiască aşa cum văd la vecinii lor.

România se află la polul opus, printre ţările cu cea mai mică speranţă de viaţă la naştere din Uniunea Europeană.

Potrivit celor mai recente statistici europene, un român trăieşte cu aproximativ 5 ani mai puţin decât un cetăţean al Uniunii Europene. Ţara noastră are a treia cea mai mică speranţă de viaţă, cu 76,6 ani, în timp ce, sub noi se clasează doar Bulgaria şi Letonia.

Românii cred că principalele cauze pentru această diferenţă sunt nivelul de trai şi stilul de viaţă.

Doar 6 ţări ale Uniunii Europene au avut o scădere a speranţei de viaţă în 2023, raportat la 2019. Cea mai semnificativă diferenţă s-a înregistrat în Austria şi Finlanda, unde speranţa de viaţă a crescut cu 0,4 ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt