Ungaria pusă din nou la zid de liderii europeni. ”Este revoltător”

Ungaria pusă din nou la zid de liderii europeni. ”Este revoltător”

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a criticat aspru, luni, Ungaria pentru că blochează deciziile Uniunii Europene în domeniul afacerilor externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, şi a declarat că blocul trebuie să găsească o modalitate de a ocoli veto-ul Budapestei, relatează Reuters.

"Aproape toate discuţiile noastre şi soluţiile şi deciziile necesare din partea UE sunt blocate de o singură ţară. Aşa că trebuie să începem să vedem acest lucru ca pe o abordare sistematică faţă de orice efort al UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe", a declarat Landsbergis reporterilor la sosirea sa la reuniunea miniştrilor de externe ai UE de la Bruxelles.

Frustrarea faţă de Ungaria este în mod normal exprimată în spatele uşilor închise sau în conversaţii neoficiale, mai degrabă decât în public, notează Reuters.

Pe un ton mai blând, ministrul estonian de externe Margus Tsahkna a declarat, la rândul său: "De fiecare dată când venim aici, trebuie să convingem Ungaria să nu blocheze iniţiative foarte importante".

Şi ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat reporterilor: "Suntem împotriva blocării. Vrem să mergem mai departe".

Un diplomat de rang înalt dintr-o altă ţară din UE, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat pentru Reuters: "Ceea ce se întâmplă este revoltător. La fiecare pas îi vezi pe unguri împiedicând capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva unui agresor".

Deciziile UE în materie de politică externă necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de state membre.

Ungaria nu acordă ajutor letal Ucrainei şi a susţinut că politica UE de a oferi arme Kievului este greşită şi va prelungi războiul.

Afla mai multe despreucrainaajutorungariaue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt