Preşedintele Donald Trump a recunoscut joi şocul provocat de atacul său tarifar, în prima sa lui reacţie oficială după anunţul de la Casa Albă privind noile taxe vamale, dar afirmă că economia Statelor Unite se va ridica „mult mai puternică”, chiar dacă pieţele mondiale au scăzut.
„OPERAŢIA S-A ÎNCHEIAT! PACIENTUL A TRĂIT ŞI SE VINDECĂ (sublinierea preşedintelui american, n.r.). Prognoza este că pacientul va fi mult mai puternic, mai mare, mai bun şi mai rezistent decât oricând înainte”, a scris Trump, într-un mesaj publicat pe platforma sa de socializare Truth Social, cu mai puţin de o oră înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare a bursei de pe Wall Street, conform Hotnews.ro.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a încercat, de asemenea, să liniştească pieţele americane, declarând pentru CNN: „Pentru oricine de pe Wall Street în această dimineaţă, aş spune: «Aveţi încredere în preşedintele Trump». Acesta este un preşedinte care îşi dublează formula economică dovedită”.
Ea a adăugat că tarifele vamale – care includ taxe generale de 10% asupra importurilor şi bariere comerciale mult mai ridicate care vizează zeci de ţări, inclusiv pe principalii parteneri comerciali ai SUA – înseamnă că „Statele Unite nu vor mai fi înşelate de naţiunile străine”.
Leavitt: „Au avut la dispoziţie 70 de ani pentru a face ceea ce trebuie şi au ales să nu o facă”
Leavitt a părut să excludă posibilitatea ca Trump să retragă oricare dintre taxele anunţate înainte ca acestea să fie puse în aplicare în weekend-ul care urmează.
„Preşedintele a spus clar ieri că aceasta nu este o negociere”, a insistat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
„El este întotdeauna dispus să ridice receptorul pentru a răspunde la telefon, dar ieri a expus motivele pentru care o facem”, a precizat ea.
„Aceste ţări din întreaga lume au avut la dispoziţie 70 de ani pentru a face ceea ce trebuie faţă de poporul american şi au ales să nu o facă. Au jefuit muncitorii americani. Ne-au dus locurile de muncă în străinătate. Preşedintele a pus capăt acestei situaţii ieri (miercuri, n.r.)”, a mai susţinut Karoline Leavitt, reluând practic o parte a narativului din discursul susţinut de Trump la Casa Albă, în evenimentul din Rose Garden.
Pieţele globale, zguduite de tarifele lui Trump. Wall Street, în cădere abruptă
Acţiunile americane au deschis în scădere puternică joi, în timp ce pieţele globale au fost grav zguduite de tarifele preşedintelui Trump, care ameninţă să arunce SUA şi restul lumii în recesiune, notează CNN.
Dow Jones a scăzut cu 1.500 de puncte, adică 3,6%, în tranzacţiile de dimineaţă. Indicele mai larg S&P 500 a scăzut cu 3,95%, atingând cel mai scăzut nivel din septembrie şi este pe cale să înregistreze cea mai proastă zi de la criza inflaţiei din 2022. Indicele tehnologic Nasdaq a scăzut cu 4,9%.
Pieţele globale au scăzut şi ele joi. Indicele de referinţă STOXX 600 din Europa a scăzut cu 2,34%, iar indicele DAX din Germania a scăzut cu 2,29%.
În Asia, indicele Nikkei 225 din Japonia a scăzut cu 2,77%, iar indicele de referinţă Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 1,52%.
Scăderile semnificative vin după ce tarifele masive impuse de Trump practic tuturor bunurilor care intră în Statele Unite au stârnit temeri că noua politică ar putea declanşa reacţii negative semnificative din partea partenerilor comerciali şi ar putea duce la prăbuşirea economiei globale.
Acţiunile care au condus la scăderea pieţelor americane au inclus companii care se bazează pe lanţuri de aprovizionare internaţionale ce vor fi supuse tarifelor. Apple a scăzut cu 9%, Nike a scăzut cu 13%, Ralph Lauren (RL) şi Best Buy (BBY) au scăzut fiecare cu 16%.
Investitorii au direcţionat banii în active sigure.
Aurul a urcat miercuri la un nou record, peste 3.160 de dolari uncia troy, iar randamentele obligaţiunilor de trezorerie au scăzut brusc. Randamentul obligaţiunilor de stat pe 10 ani a scăzut la cel mai scăzut nivel din octombrie. Aurul, care a depăşit joi dimineaţă 3.100 de dolari pe uncie troy, a crescut cu 19% în acest an şi tocmai a înregistrat cel mai bun trimestru din 1986 încoace, conform News.ro.
Dolarul s-a prăbuşit
Moneda americană înregistra joi o scădere accelerată, pierzând peste 2,6% în raport cu euro, după declaraţia de război comercial lansată Trump, care a provocat îngrijorări cu privire la economia americană, o mişcare pe care moneda unică nu a mai văzut-o după 2015, scrie şi Bloomberg.
În jurul orei 11:15 GMT, dolarul era în scădere cu 1,82% în raport cu moneda euro, care era cotată la 1,1055 dolari, după ce anterior a ajuns chiar la 1,1144 dolari, cel mai scăzut nivel pentru moneda americană după luna septembrie 2024.
Moneda americană s-a depreciat cu 1,13% şi în raport cu lira sterlină, care era cotată la 1,3156 dolari, şi cu 1,76% în raport cu yenul japonez, în condiţiile în care un dolar era cotat la 146,65 yeni.
„Deprecierea dolarului sugerează că investitorii percep un risc mai important decât se preconiza pentru creşterea economiei americane, ceea ce ar putea constrânge Rezerva Federală (Fed) să reducă dobânzile mai puternic decât preconiza iniţial”, explică Ricardo Evangelista, director la ActivTrades.
Însă dobânzile mai mici ale Fed fac dolarul mai puţin profitabil pentru investitori, astfel că aceştia sunt stimulaţi să renunţe la această valută.
În paralel, „operatorii anticipează o înmulţire a măsurilor de relansare bugetară în Europa, ceea ce aduce un sprijin suplimentar pentru moneda unică”, adaugă analistul.
Ofensiva protecţionistă a Casei Albe, fără precedent după anii 1930, se traduce printr-un tarif suplimentar de 10% la toate importurile şi prin majorări pentru ţările considerate deosebit de ostile în materie comercială. Astfel, mărfurile din UE vor fi vizate de taxe de 20%, în timp ce tarifele pentru Japonia şi Elveţia au fost fixate la 24%, respectiv 31%, aminteşte Agerpres.
Vizate în mod special, produsele chineze vor fi vizate de noi taxe la import de 34%, care se vor adăuga tarifelor vamale suplimentare de 20% introduse deja de Washington. Asta riscă să afecteze creşterea economică a Chinei, susţin analiştii, ceea ce explică de ce joi dolarul s-a apreciat cu 0,3% în raport cu yuanul chinez, cursul de schimb fiind de 7,2952 yuani pentru un dolar.
„Fără măsuri de compensare pe partea bugetară, nici scăderi de impozite şi nici o relansare semnificativă a creşterii, economia americană va absorbi şocul fără nici-un amortizor”, avertizează Stephen Innes, analist la SPI AM.
Şi asta fără a lua în calcul, eventualele represalii ale ţărilor vizate de tarifele lui Trump.
„Dacă Trump va reuşi sau nu să mute producţia în SUA, un astfel de demers are nevoie de timp”, subliniază la rândul său Michael Pfister, analist la Commerzbank, iar „între timp, SUA vor trebui să importe produse mai scumpe”.