Ciolacu a anunţat cine e unul din cei doi emisari români din SUA pentru relaţia cu administraţia Trump

Ciolacu a anunţat cine e unul din cei doi emisari români din SUA pentru relaţia cu administraţia Trump

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat vineri că în relaţia cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administraţii Trump situaţia din România s-a apelat la români din diaspora implicaţi în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceştia fiind omul de afaceri Dragoş Sprânceană.

El a făcut precizările la finalul vizitei efectuate la şantierul Centrului de Mari Arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă 'Pius Brânzeu' Timişoara, întrebat pe cine a ales să trimită în SUA, vizavi de discuţiile cu Donald Trump pentru îmbunătăţirea relaţiilor strategice bilaterale.

Premierul a punctat că între SUA şi România există o relaţie instituţională şi un parteneriat strategic, dar, în această perioadă, se poate observa o 'altă abordare' a noii Administraţii Trump.

'Vedem o altă abordare a Administraţiei Trump cu toţii. Câteodată ne mai şi minunăm - şi dumneavoastră, şi noi, oamenii politici - de anumite declaraţii, de anumite abordări. De exemplu, Administraţia Trump are un trimis special în relaţia cu Marea Britanie. Acum, să nu credeţi că Statele Unite nu are ambasador în Marea Britanie. Eu nu am ales pe nimeni în mod special. Eu am spus că este nevoie de o nouă abordare. Eu nu l-am criticat nici pe ministrul de Externe. Am spus că e un diplomat de excepţie, dar foarte adaptat relaţiilor din zona Uniunii Europene şi a Europei, în primul rând. Şi atunci, ştiţi activitatea domnului ambasador din Statele Unite, de altfel luminoasă, şi atunci, cum era şi normal, într-un dialog avut şi cu preşedintele interimar al României am deschis o nouă abordare. Aceea de a apela la diaspora românească', a susţinut Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a explicat că diaspora românească este 'foarte influentă şi foarte activă' în mediul din Statele Unite, atât cel de business, cât şi în mediul politic.

'Mai mult, diaspora românească a avut o înclinaţie, cumva, către Partidul Republican. Şi mi s-a părut corect, prin prietenii pe care-i am, să căutăm persoane care sunt în anturajul Partidului Republican, pentru a spune despre România, de a face discuţii despre România. Nu pe banii României, noi nu avem, încă, legea lobby-ului, dar mă bucur că în PNRR, că tot vorbeam de reforme, e trecut că trebuie să avem şi noi o lege a lobby-ului, nu pe cheltuieli guvernamentale. Şi, da, cu domnul Dragoş Sprânceană am avut această discuţie telefonică, cred că pe la 5 dimineaţa, ca să ne potrivim cu orele, şi l-am rugat: Domn'e, înţeleg că veţi participa în perioada următoare... Ştiţi politica americană în care fac anumite întâlniri, party, dar cu ştaif, unde se strâng anumite sume, pentru zona socială, pentru zona politică. Unde români născuţi în România sau în SUA, cetăţeni români cu dublă cetăţenie - şi americană, şi română - participă foarte des, mai ales la Mar-a-Lago, unde sunt foarte mulţi români, de fiecare dată. Şi am avut această discuţie, au participat, cred că 'Românii patrioţi' a fost tema ultimei întâlniri de la Mar-a-Lago, şi am vorbit cu mai multe persoane care au participat aseară. Şi eu cred că efectul se va vedea curând', a mai declarat Ciolacu.

Premierul a explicat că în momentul în care statul îşi asumă, la fel ca SUA, un trimis special, un reprezentant al statului, dacă reprezintă preşedintele României, se face prin decret, iar dacă reprezintă Executivul, se va trece prin HG prin Guvern.

'Şi atunci, va avea şi un mandat foarte clar, mandatul... şi din discuţia mea cu domnul Dragoş Sprânceană a fost de a spune adevărul despre România', a adăugat Ciolacu.

Premierul a precizat că a avut discuţii cu mai mulţi reprezentanţi ai diasporei româneşti din SUA, care şi-au manifestat interesul de a ajuta România.

'Aceste discuţii le am mereu şi chiar este în fişa postului meu să am discuţii cu diaspora. Părerea mea e că e o resursă imensă diaspora românească - nu numai în SUA, şi în Marea Britanie, şi în Germania. Sunt medici, oameni în companii mari, conducători de mari companii la care statul nu a apelat şi oamenii doresc să se implice pentru ţara lor, unde s-au născut, unde au crescut', a subliniat Ciolacu.

Acesta nu a dorit să precizeze numele celei de-a doua persoane care se află în SUA pentru a prezenta situaţia României, subliniind că pe el, ca premier, îl interesează un singur lucru, şi anume 'eficienţa'.

'Nu are rost să vorbim de persoane. Iarăşi, personalizăm. Pe mine, din funcţia de prim-ministru, mă interesează un singur lucru: eficienţa. Este eficient, este ok', a răspuns Ciolacu. 

Afla mai multe despreciolacusprinceana
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt