SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Usturoiul, aurul alb de la Copălău

SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Usturoiul, aurul alb de la Copălău

Am găsit aur la Copălău! Aur alb, aşa cum îi spun localnicii. Vorbim despre banalul şi gustosul usturoi! Cultivat aici de sute de ani, leguma ţine în viaţă comunitatea, deşi doar cel importat din China e pe rafturile supermarket-urilor.

Dacă vreţi, însă, usturoi românesc bio, daţi o fugă până în nordul Moldovei şi cumpăraţi direct din poarta localnicilor. Un reportaj din campania Prima News şi Focus: Susţinem România! Mănâncă româneşti!

Pe o piaţă supra-saturată de usturoi importat din China sau Spania, în nordul Moldovei, la Copălău, oamenii cultivă aur alb, cum îi spun ei. Jumătate din comunitate trăieşte din această afacere, chiar dacă munca nu este uşoară deloc. 

La Copălău, oamenii nu mai lucrează ca pe vremuri la CeAPe, dar ştiu bine că unde-s doi, puterea creşte. Astfel s-au asociat unii cu alţii ca să poată livra o cantitate mai mare pe piaţă. 
Este usturoi cât vezi cu ochii la Copălău. Şi ajunge în toate pieţele din România. Nu, însă, şi în supermaketuri, pentru că nu are loc de cel din China. Cumpărătorii sunt atraşi, se pare, de formă şi de aspect, iar cel asiatic are trecere mai mare.
Sătenii au început deja să înveţe şi marketing. Acum, usturoiul nu se mai vinde doar la grămăjoară sau funie. Ci şi la buchet.
 
Din păcate, însă, deşi s-a dorit de multă vreme ca usturoiul de Copălău să ajungă brand de ţară, nu s-a reuşit până în prezent.  Localitatea are în fiecare an producţii record. Practic oamenii de aici nu prea au concurenţă.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt