România are puţin peste 19 milioane de locuitori! Asta arată datele recensământului, publicate de Institutul Naţională de Statistică. Am pierdut peste un milion de locuitori faţă de 2011. Iar procesul de îmbătrânire s-a accentuat. Sunt şi controverse. În special în ceea ce priveşte numărul de romi din ţară.
Mai exact, suntem 19 milioane, 53 de mii de români. Adică cu peste un milion mai puţini decât în 2011. În realitate suntem mai mulţi, spun sociologii, dar împrăştiaţi peste tot prin lume.
Din cele 41 de judeţe plus Capitala, 39 au pierdut din populaţie. Singurele judeţe care au mai mulţi oameni sunt Ilfov, acolo unde numărul este considerabil mai mare, Bistriţa Năsăud şi Suceava. La polul opus, dacă e să ne luăm după procente, judeţele cele mai depopulate sunt Caraş Severin şi Teleorman. Ca număr absolut , Capitala a pierdut cei mai mulţi locuitori. Este urmată de Prahova şi Dolj.
Suntem nu doar mai puţini, ci şi mai bătrâni. La fiecare 120 de persoane vârstnice sunt doar 100 de persoane tinere. În privinţa educaţiei, cea mai mare parte a populaţiei are un nivel mediu, iar cel mai puţin numeroşi sunt românii cu studii superioare. Totuşi, stăm mai bine decât în 2011.
Din cele peste 19 milioane de persoane recenzate, doar 16 milioane şi jumătate şi-au declarat însă etnia. Iar controverse există, după ce la numărătoare au ieşit doar 569.500 de romi. Asociaţia Partida Romilor spune că în realitate sunt mai mulţi şi vrea să dea Institutul Naţional de Statistică în judecată. ,,Rezultatele recensământului în ceea ce priveşte populaţia romă din România sunt eronate, inexacte. (…) În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenţia asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunităţi, să recenzeze romii. Am propus conducerii IN S să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzaţi", se arată în comunicatul Partidei Romilor.
Sociologul Gelu Duminică are însă altă explicaţie. ,,La romi, printre codurile care au fost înainte utilizate, până la acest recensământ, au existat şi unele care au fost şterse în momentul de faţă, la solicitarea expresă a minorităţii romilor. Cel mai cunoscut este termenul - considerat peiorativ poate - de ţigan. Cu alte cuvinte, dacă cineva se declara ţigan, el nu mai era numărat în rândul romilor", a declarat Gelu Duminică pentru FOCUS.
Spre sfârştiului lunii ianuarie vor mai fi publicate alte date provizorii, la nivel de judeţ. Datele finale pe localităţi vor fi disponibile cel mai probabil în decembrie 2023, spun reprezentanţii INS.