Oficialii americani le-au transmis aliaţilor europeni că doresc ca aceştia să continue să cumpere arme fabricate în Statele Unite, pe fondul unor iniţiative recente ale Uniunii Europene de a limita participarea producătorilor americani la licitaţiile pentru armament.
Mesajele transmise de Washington în ultimele săptămâni vin în contextul în care UE ia măsuri pentru a stimula industria europeană de armament, reducând totodată achiziţiile anumitor tipuri de arme produse în SUA, conform Hotnews.ro.
În luna martie, Comisia Europeană a propus creşterea masivă a cheltuielilor militare şi alocarea în comun a resurselor pentru proiecte de apărare, în contextul în care Europa se pregăteşte pentru o implicare militară redusă a SUA pe continent sub administraţia Trump.
Preşedintele SUA a confirmat luna trecută că SUA nu vor apăra toate ţările NATO în cazul unui atac asupra lor, afirmând că decizia sa este una de „bun simţ” în condiţiile în care nu toate statele membre ale alianţei militare cheltuie suficient pentru apărare.
Potrivit experţilor, unele dintre măsurile propuse de Bruxelles ar putea reduce rolul companiilor din afara UE, inclusiv al celor din Statele Unite şi Marea Britanie.
Marco Rubio a abordat personal subiectul în discuţii cu omologii săi din ţările baltice
Sursele Reuters afirmă că, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc pe 25 martie, secretarul de stat american Marco Rubio le-a spus miniştrilor de externe din Lituania, Letonia şi Estonia că Statele Unite doresc să continue să participe la achiziţiile de apărare ale ţărilor UE.
Două dintre sursele Reuters afirmă că Rubio a subliniat că orice excludere a companiilor americane din licitaţiile europene ar fi privită negativ de Washington, un mesaj pe care cele două surse l-au interpretat ca o referire la noile reglementări propuse de UE.
Un diplomat din ţările scandinave, care nu a participat la întâlnirea cu statele baltice, a declarat pentru Reuters că şi lui i s-a transmis recent de către oficiali americani că orice excludere a SUA din achiziţiile de armament ale UE ar fi considerată inadecvată.
Un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat de la Washington a precizat că Rubio intenţionează să discute despre aşteptările SUA privind continuarea achiziţiilor de armament american în timpul vizitei pe care o va efectua la Bruxelles săptămâna aceasta, unde va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor NATO.
„Este un subiect pe care secretarul l-a ridicat deja şi pe care îl va ridica în continuare”, a subliniat oficialul american.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că preşedintele Trump salută eforturile recente ale aliaţilor europeni de „a-şi consolida capacităţile de apărare şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria securitate”, dar a avertizat împotriva creării unor bariere care să excludă companiile americane din proiectele de apărare europene.
„Cooperarea industrială transatlantică în domeniul apărării face Alianţa mai puternică”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt american.
Ministerele de Externe din Letonia şi Estonia nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters. Ministerul de Externe al Lituaniei a refuzat să comenteze.
SUA vor ca Europa să îşi cheltuie banii pe armament american
Îngrijorarea Washingtonului cu privire la limitarea achiziţiilor de arme americane reflectă o tensiune existentă în politica administraţiei Trump faţă de Europa.
Trump a cerut aliaţilor europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare şi să îşi asume mai multe responsabilităţi pentru propria securitate. În acest context, UE doreşte să îşi extindă industria de apărare proprie, mai ales în lumina declaraţiilor preşedintelui american care sugerează că angajamentul său faţă de NATO nu este absolut.
Această abordare contravine însă unui alt obiectiv al administraţiei Trump: deschiderea pieţelor externe pentru producătorii americani.