SUA ar putea elimina vizele pentru români până în primăvară. Anunţul făcut de ambasadorul României în SUA despre Programul Visa Waiver

SUA ar putea elimina vizele pentru români până în primăvară. Anunţul făcut de ambasadorul României în SUA despre Programul Visa Waiver

România ar putea fi inclusă în Programul Visa Waiver al SUA până în primăvara anului viitor, după mai bine de trei decenii de eforturi diplomatice.

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunţat că o misiune americană de evaluare va vizita Bucureştiul pe 11 noiembrie pentru a verifica îndeplinirea tuturor criteriilor, un pas esenţial înainte de anunţul oficial.

Decizia, aşteptată înainte de finalul actualei administraţii americane, va înlătura vizele de turism şi de afaceri pentru români, eliminând România din rândul celor trei state UE încă excluse din acest program.

România, un pas mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA. Doi senatori americani susţin intrarea ţării în programul Visa Waiver

”România a eliminat vizele pentru cetăţenii americani în 1994 şi iată că a venit momentul ca şi America să elimine vizele pentru români. Acesta a fost un procest destul de complex pentru toate statele care au intrat în program.

Doar trei state din UE, România, Cipru şi Bulgaria nu fac parte din aceste program, tocmai pentru că legislaţia constituită de americani împiedică foarte multe state să adere la acest program, nu doar din pricina unor detalii tehnici, ci de a avea o rată de respingere a vizelor mai puţin de 3%, vorbim doar de vizele de afaceri şi de turism.

Noi am insistat ca acest lucru să se facă până la finalul administraţiei americane, adică 20 ianuarie, urmând ca intrarea efectivă în acest program să se facă undeva în martie sau aprilie şi credem SUA va face acest anunţ până în 20 ianuarie.

Această decizie e a actualului cabinet al SUA, iar pe de altă parte există un calendar care spune că România din punctul nostru de vedere a îndeplinit toate condiţiile pentru a intra în program. Există o misiune de evaluare care va ajunge în Bucureşti pe 11 noiembrie, care e formată din experţi de la departamentul de securitate internă şi de stat al SUA.

Această misiune e un pas obligatoriu pentru această decizie, pentru că ea vine să certifice toate condiţiile pe care le-a îndeplinit România,după care se redactează un raport, iar după aceea secretarul de securitate internă împreună cu secretarul de stat al SUA notifică Congresul american, după care spune anunţul public.”, a declarat Andrei Muraru pentru Euronews România.

Afla mai multe despreromaniavizesua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt