Statul vrea turişti mai mulţi şi mai darnici

Statul vrea turişti mai mulţi şi mai darnici

România ar putea avea o strategie naţională de turism. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică. Oficialii din ministerului Economiei şi Turismului îşi doresc ca în doi ani numărul de oaspeţi străini în România să ajungă la 2,8 milioane. Vor de asemenea, turişti cu mai multă dare de mână. În strategie scrie că una dintre principalele probleme ale turismului de la noi este că străinii cheltuiesc prea puţin.

Alessandra şi Massimo sunt din Sicilia, dar au petrecut ultimele 20 de zile în România, într-un tur care a cuprins aproape toate regiunile din ţară. Bugetul nu a fost mare, spun ei.

Aceşti tineri din Barcelona, plecaţi cu rucsacul în spate prin Europa, au cheltuit şi mai puţin. 

Oficialii din ministerul  Turismului văd ca pe o mare provocare faptul că străinii cheltuiesc prea puţin în România. Sunt nemulţumiţi şi că nu atragem mai mulţi oaspeţi dispuşi să lase sume mari în ţară. 
Turiştii care vizitează acum România nu cheltuiesc suficienţi bani din cauza:  destinaţiilor turistice insuficient dezvoltate sau cunoscute şi a dificultăţilor în a le accesa;  a oportunităţilor insuficiente de consum de turism (care să fie şi uşor de găsit); şi din cauza calităţii necompetitive a experienţelor şi a serviciilor disponibile”, scrie în Strategia Naţională de Turism pentru 2023-2035. În medie, un străin cheltuieşte 541 de euro în timpul şederii în România, se arată în document. 
Ţara noastră are multe lucruri de oferit, dar nu sunt bine prezentate, spun reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Şi preţurile sunt mai mici comparativ cu Mykonos. Totodată, străinii spun că peste tot în România mesele la restaurant sunt avantajoase.
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Turismului planifică să ajungem la 4,6 milioane de turişti în 2035. Cu două milioane mai mulţi decât în 2019. Pentru viitorul apropiat, planul este mai puţin ambiţios: 2,8 milioane de oaspeţi în 2025. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt