Soluţii pentru ,,Drumul Morţii". 500 de cruci pe E 85

Soluţii pentru ,,Drumul Morţii". 500 de cruci pe E 85

România a rămas lider în Uniunea Europeană şi anul trecut la numărul morţilor provenite din accidente rutiere. În ultimii 10 ani, de departe, cele mai multe accidente rutiere grave pe kilometru au avut loc pe E 85, denumit şi Drumul Morţii.

După un proiect pilot implementat cu succes pe segmentul Sineşti-Moviliţa, autorităţile vor să facă trei benzi care să alterneze de pe un sens pe altul, pe 292 de kilometri pe drumul care face legătura dintre Muntenia şi Moldova.

Timp de 10 ani, între 2010 şi 2020 pe E 85 s-au înregistrat cele mai multe accidente pe kilometru. Media este de 1 accident pe kilometru, ceea ce înseamnă că anual s-au produs aproape 500 de accidente. Cauza este mixul dintre inconştienţa şoferilor şi infrastructura rutieră deficitară, adică câte o bandă pe sens însoţită de un acostament de 3 metri, folosit ca o bandă secundară. 

În 2019 CNAIR a introdus segmentul alternativ 2+1 pe segmentul dintre Sineşti şi Moviliţa. Între 2010 şi 2019 acolo au avut loc accidente soldate cu 41 de morţi. Din 2019 până în prezent, pe acel segment au murit doar 8 oameni. Patru dintre ei la un accident cauzat cu o depăşire pe contrasens.
Succesul proiectului pilot i-au făcut pe specialiştii CNAIR să implementeze sistemul alternativ 2+1 pe toată lungimea drumului în afara localităţilor.
Asociaţia Pro Infrastructura salută decizia autorităţilor, dar specialiştii asociaţiei solicită imperativ un parapet între cele două sensuri de deplasare. 
De exemplu, dacă exista o astfel de soluţie tehnică anul trecut, accidentul de anul trecut cu patru morţi ar fi putut fi evitat. Specialiştii din CNAIR spun că din cauza drumului îngust, parapetul nu este o soluţie. O soluţie ar putea fi reconfigurarea lungimii benzilor.
Într-un demers jurnalistic realizat în august 2021, jurnaliştii de la Libertatea au numărat 564 de cruci pe marginea DN 2 între Bucureşti şi Braşov.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt