Serbia şi România plănuiesc să construiască Porţile de Fier 3, dar şi o nouă conductă de gaz

Serbia şi România plănuiesc să construiască Porţile de Fier 3, dar şi o nouă conductă de gaz

Construcţia hidrocentralei Porţile de Fier 3 a fost declarată proiect de importanţă deosebită de către Guvernul Serbiei, a anunţat Ministerul Minelor şi Energiei din Serbia despre facilitatea strategică de pe Dunăre, una din cele mai mari din regiune, care va fi făcută în cooperare cu România, scrie Radio Slobodna Evropa.

Anunţul a fost făcut luni (20 mai) la Belgrad, după discuţia ministrului sârb al Minelor şi Energiei, Dubravka Đedović Handanović, cu ambasadorul României în Serbia, Silvia Davidoiu.

Autorităţile sârbe au anunţat că s-au creat echipe în Serbia şi România pentru construcţia hidrocentralei şi că proiectul general şi studiul de fezabilitate au fost deja finalizate.

Potrivit site-ului Elektroprivreda Srbije (EPS), Porţile de Fier 3 va fi o centrală hidroelectrică reversibilă, situată la kilometrul 1007 al Dunării.

Apa va fi captată din Lacul Porţile de Fier şi pompată în cele două bazine superioare în perioadele în care sistemul energetic sârb are un surplus de energie electrică.

În zilele de sarcină maximă, ar funcţiona ca o centrală de stocare.

Cele două ţări au convenit asupra unui memorandum de înţelegere pentru construirea unei interconexiuni de gaze între cele două ţări, iar semnarea acordului va avea loc în curând.

Gazoductul care ţine de la Mokrin (Banatul de Nord, Voivodina/Serbia) până la graniţa cu România, lung de 13 kilometri şi în valoare de 12 milioane de euro, va fi finalizat în 2026, spun autorităţile sârbe.

Partea românească a acestei conducte de gaz are o lungime de 85 de kilometri şi este construită cu sprijinul Uniunii Europene.

Cele două părţi au discutat, de asemenea, despre planuri de creştere a capacităţii de transport a energiei electrice la graniţa sârbo-română cu aproximativ 500 de megawaţi. 

Afla mai multe despreromaniaserbiaportile de fier 3
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt