Salariile românilor, cu 16,4% mai mari decât media europeană

Salariile românilor, cu 16,4% mai mari decât media europeană

România a fost în primul trimestru lider în UE în privinţa creşterii costului orar al forţei de muncă, arată datele publicate de Eurostat la 17 iunie. Românii câştigă cu 16,4% mai mult decât anul trecut. La nivel macroeconomic, creşterea costului cu mâna de lucru reflectă o îmbunătăţire a economiei şi a condiţiilor de muncă.

Cifrele Eurostat arată că, în perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu acelaşi interval din 2023, România a inregistrat o creştere spectaculoasă de 16,4% a costului cu mâna de lucru, de trei ori mai mult decât media europeană şi devansând semnificativ toate celelalte state membre ale Uniunii. Creşterea generală a costului orar al forţei de muncă în UE a ajuns la 5,5%, şi la +5,1% în zona euro.

Costul orar cu mâna de lucru include atât costurile salariale, cât şi cele non-salariale, cum ar fi contribuţiile sociale plătite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au crescut cu 5,8% în primul trimestru din 2024, iar costurile non-salariale au avut un avans de 4,8%. În România, creşterea generală a fost influenţată de majorări în ambele componente, reflectând o dinamică complexă a pieţei muncii.

Economia ţării, pe o pantă ascendentă

Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a înregistrat o creştere de 16,45% în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Creşterea costului orar cu forţa de muncă pe diferitele sectoare economice arată că în construcţii (sector deja cunoscut pentru fluctuaţiile sale semnificative pe seama cererii şi ofertei sezoniere), s-a majorat cu 20,5%, în servicii, creşterea a fost de 15,9%, iar în industrie de 14,4%. Aceste cifre sugerează un avans robust al veniturilor încasate de români în toate sectoarele majore ale economiei româneşti.

Aceste creşteri reflectă atât presiuni inflaţioniste, cât şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă şi salariilor în diverse sectoare.

Pentru români, aceste creşteri aduc beneficii substanţiale, cum ar fi salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune. În acelaşi timp, creşterea veniturilor reduce migraţia forţei de muncă şi stimulează consumul intern, având un impact pozitiv asupra economiei în ansamblu.

 

Afla mai multe despresalariiinflatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt