Românii mănâncă din ce în ce mai puţină carne

Românii mănâncă din ce în ce mai puţină carne

Modificările fiscale vor aduce scumpiri ale alimentelor, în special carnea, spun jucătorii din industrie. Şi alimentele tradiţionale sau bio vor costa mai mult, după ce TVA-ul a crescut. Şi nu e singurul segment care va fi afectat: preţul combustibilului creşte de la o zi pe alta.

Românii nu mai trag speranţă că ar mai fi ceva de făcut, doar de suportat scumpirile, chiar dacă salariul minim creşte cu 10%, iar despre pensii nu se aude mai nimic. Din toată Uniunea Europeană, românii, alături de bulgari, consumă carne cel mai puţin. Iar acum, cu noile modificări fiscale, preţul cărnii va creşte iar. 

Conform Institutului Naţional de Statistică, preţul alimentelor a crescut, în medie, cu 35% în ultimii trei ani. Doar în ultimul an, carnea de porc şi cea de vită s-au scumpit cu 15%, iar cea de pui cu 10%. Un kilogram de pulpă de porc, spre exemplu, costa în 2020 în jur de 20 de lei, în 2022 preţul a ajuns la 25 de lei, ca astăzi că fie vândut cu aproape 30 de lei.

Cei mai afectaţi vor fi însă cumpărătorii care, de voie-de nevoie, consumă deja mai puţină carne ca înainte. Şi la restul alimentelor se aşteaptă creşteri de preţuri. De altfel, toate produsele de origine animală vor costa mai mult.

Şi ca tabloul scumpirilor să fie complet, să nu uităm de preţul la pompă, care creşte de la săptămână la săptămână. Un litru de benzină se apropie şi în unele staţii PECO a ajuns chiar la 7,50 lei. În timp ce un litru de motorină costă între 7, 60 lei şi 7,80 lei. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt