Îmbătrânirea populaţiei în România este deja o certitudine, iar singura necunoscută rămâne cum va fi afectată ţara noastră de acest fenomen. Comisia Europeană arată că numărul pensionarilor va exploda în următoarele decenii, iar economia va avea cel mai mult de suferit. Cheluielile bugetare pentru pensii ar urma să crească de zeci de ori şi nu vor putea fi acoperite din contribuţiile populaţiei active, aflată în scădere. În schimb, vor creşte cheltuielile cu serviciile medicale şi de îngrijire a bătrânilor.
Vârstinicii vor fi categoria majoritară de populaţie în România peste câteva zeci de ani, arată un raport al Comisiei Europene. Peste 20 de ani numai numărul celor care vor încasa pensia minimă garantată va creşte la peste un milion, faţă de 500 de mii, câţi sunt în prezent.În total, în ţara noastră sunt puţin peste 5 milioane de pensionari, mult mai mulţi faţă de acum 30 de ani.
Dacă cel mai mare număr de seniori din istorie a fost înregistrat în 2002, 6,4 milioane, această cifră ar putea fi atinsă din nou în următorii ani. Urmează să se pensioneze cei din generaţia aşa-numiţilor „decreţei”, iar trendul de îmbătrânire a populaţiei se va menţine pe termen lung. Iar cel mai mare impact va fi resimţit de economa ţării, în special din cauza natalităţii scăzute.
Mai exact, din cauza numărului mare de pensionari, cheltuielile de la buget în ceea ce îi priveşte vor creşte exponenţial. În 2040, statul va trebui să le dea din visteria proprie peste un miliard de euro, urmând ca peste alţi 30 de ani, suma să ajungă la 6 miliarde, estimează Comisia Europeană. În paralel, va avea de câştigat nişa serviciilor medicale.