România a urcat în 2024 pe locul 18 în rândul ţărilor UE la PIB per capita (PPC), la egalitate cu Polonia şi Estonia şi peste Ungaria şi Grecia

România a urcat în 2024 pe locul 18 în rândul ţărilor UE la PIB per capita (PPC), la egalitate cu Polonia şi Estonia şi peste Ungaria şi Grecia

România a ajuns în 2024 la 79% din media Uniunii Europene la PIB per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), depăşind Biugaria (66%) şi Ungaria (77%), scrie Curs de guvernare.

Anul trecut se înregistrau diferenţe semnificative ale PIB-ului per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard în rândul statelor membre UE. 10 ţări, reprezentând aproximativ 34% din populaţia UE, depăşeau media UE a PIB-ului per capita.

Luxemburg şi Irlanda aveau cele mai ridicate niveluri (141% şi, respectiv 111% peste media UE), mult înaintea Ţărilor de Jos (35% peste media UE), Danemarca (28%) şi Belgia (17%). În cazul Irlandei datele sunt influenţate de faptul că multe transnaţionale au sediul declarat în Dublin, ceea ce perturbă mult datele macroeconomice.

Cel mai scăzut nivel al PIB-ului per capita se înregistra anul trecut în Bulgaria, la 34% sub media UE. Alte ţări cu niveluri scăzute erau: Grecia (30% sub media UE), Letonia (29%), Slovacia (25%), Ungaria şi Croaţia (ambele cu 23%) şi România (21%).

PIB/capita a crescut rapid în România în ultimii 10 ani, apropiindu-ne de media UE, dar creşterea nu este distribuită uniform, desi am depăşit ţări precum Ungaria şi Grecia.

Paritatea puterii de cumpărare – PPC (engleză- Purchasing power parity sau PPP) măsoară puterea de cumpărare a unei monede, exprimată într-o altă monedă de circulatie internaţională, de regula euro sau dolari. Având în vedere ca preţurile bunurilor si serviciilor diferă de la un stat la altul paritatea puterii de cumpărare calculează o rată de schimb alternativă între monedele celor doua ţări, comparând un coş de bunuri. Rata de schimb a parităţii puterii de cumpărare este folosita pentru a compara nivelul de trai din ţări diferite.

Astfel, în România disparitatea veniturilor este foarte mare, 15 judeţe având o dinamică a PIB/capita peste media naţională, în timp ce 27 se situează sub acest prag. De exemplu, municipiul Bucureşti se situează la 263% din media europeană la ppp. Din păcate, diferenţa dintre el şi cel mai sărac judeţ din ţară, Vaslui, este aproape 600%.

Afla mai multe despreromaniauepibcapita
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt