România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, în prezenţa preşedinţilor celor două ţări, informează Ministerul Energiei. Memorandumul de Înţelegere vizează cooperarea în domeniul nuclear, inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) şi gestionarea deşeurilor radioactive.
Memorandumul a fost semnat cu ocazia vizitei de stat în Coreea de Sud a preşedintelui României, Klaus Iohannis. Alături de el a fost şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a a avut o întâlnire bilaterală cu omlogul său Dukgeun Ahn, scrie Hotnews.ro.
Sebastian Burduja: România ar putea deveni centru european pentru producţia şi exportul de tritiu
Miniştrii energiei din cele două ţări au decis să extindă cooperarea pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavoda şi a lanţului de aprovizionare cu combustibil.
”Acest memorandum întăreşte parteneriatul dintre România şi Republica Coreea. Principala dimensiune a acestei colaborări o reprezintă domeniul energetic, prin mai multe proiecte precum: retehnologizarea Unităţii 1 de la CNE Cernavodă şi construirea primei instalaţii de detritiere din Europa şi a treia din lume. Instalaţia va oferi României şansa de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu, combustibil candidat pentru viitoarele reactoare bazate pe fuziune nucleară” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Coreenii, interesaţi de SMR-urile de la Doiceşti
Republica Coreea se află printre statele care şi-au manifestat interesul de a finanţa proiectul reactoarelor modulare mici de la Doiceşti.
Însă, în ultima şedinţa AGA Nuclearelectrica, Ministerul Energiei s-a abţinut de la votul pentru continuarea SMR-urilor de la Doiceşti. De asemenea, nu a votat nici pentru un parteneriat cu o companie coreeană.
Era vorba despre încheierea unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND, fond de investiţii coreean, în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A.